Eğitim Sitesi

Aydınlanma Dairesi/Çemberi Nedir? Aydınlanma Dairesi/Çemberi Hakkında Kısaca Bilgi

Aydınlanma Dairesi/Çemberi Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Aydınlanma Dairesi/Çemberi:

Dünya'nın bir gün içinde aydınlık ve karanlık yüzlerini ayıran sınırdır.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Yağış: Atmosferdeki(Havadaki) nemin doyma noktasını aşıp, su damlacıkları, buz kristalleri veya buz parçacıkları şekline dönüşerek yeryüzüne inmesi yağış denir.

    Yapay Liman: Yapay liman, gemi, tekne vs. gibi deniz araçlarının park yeri, gemilerin kargolarını boşaltıp yüklediği ticaret merkezi, vinç barındıran ve genellikle gümrük de bulunduran tesislerdir. Ekonomik olarak gelişmiş yerlerde kuruludur. Liman trafiğinde akaryakıt, özellikle petrol trafiği büyük yer tutar. Genel liman ve özel liman olarak ikiye ayrılır. Genel limanlar her tür yük trafiğine açıktır. Özel limanlar belirli maddelere özgüdür. Yapı olarak ise limanlar doğal koylarda veya dalgakıranla korunan kıyılardakiler, akarsu ve göl limanlarıdır. Türlere göre yükleme boşaltma tesisleri de değişiklik gösterir.

    Doğu: Doğu, dört ana yönden biri. Güneşin sabah doğduğu yön. Güneşin doğduğu yön olmasına atfen "doğmak" eyleminin kökünden türetilmiştir. Batı-doğu arasındaki düz bir çizgi; kuzey-güney doğrultusundaki çizgiyi dik keser. Coğrafya kurallarına göre, coğrafi haritalarda doğu yönü daima sağ yandadır. eski dilde: şark

    Canlılar Küresi: Biyosfer.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü