Eğitim Sitesi

Ayar Yıldızı Nedir? Ayar Yıldızı Hakkında Kısaca Bilgi

Ayar Yıldızı Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Ayar Yıldızı:

Gökyüzünün çeşitli bölgelerinde, parlaklıkları kesin olarak saptanmış, belirli parlaklık dizgelerine bağlanmış yıldızlara verilen ad. Harvard dizgesine bağlı "north polar sequence" adlı listede verilen yıldızlardan her biri, uluslararası kabul edilen ayar yıldızıdır. Bu yıldızlar, parlaklıkları bilinmeyen yıldızların, parlaklık saptanmasında ölçek olarak kullanılır.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Aydınlatma Gücü: 1- Işınım yapan bir cismin tüm yüzeyinden uzaya birim zamanda yaydığı ışınım enerjisi. Işınım gücü tüm dalgaboylarındaki ışınımı kapsıyorsa bolometrik ışınım gücüdür. 2- Işık veren bir cismin bir saniyede bütün yüzeyinden dışarı saldığı toplam ışınım enerjisi.

    Altcüceler: Işınım gücü ve oylum bakımından çok küçük yıldızlar.

    Neptün Gezegeni: - Soğuk bir gezegendir. - Yüzeyinde çok şiddetli fırtınalar vardır. - Atmosferindeki eter gazından dolayı mavi renkte görünür. - 13 uydusu varıdır.

    Uzay Bilimleri: Uzay çalışmaları Dünya atmosferinin dışında insanlı ya da insansız uzay araçları ile yürütülen araştırmalardır. Bu araştırmalarda temel bilimler ve teknolojiden destek alınır. Uzay bilimlerinde bilinmeyenin araştırılmasıyla Dünya dışında insanlığa yararlı olabilecek bilgilere ulaşılabilmektir. Uzay bilimleri, evreni inceleyen değişik bilim dallarının hepsini birden ifade eder. Astronomi bilimi; matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimler ile ilişkili çalışmalarını sürdürür. Dünya ve Dünya atmosferi dışında evrenin geriye kalan kısmı uzay bilimlerinin konusunu içerir. Uzay bilimlerinin alt dalları son yıllarda önemli ölçüde geliştiğinden şimdilerde bu alt dalların hepsi kendi başlarına bir bilim dalı olarak dikkate alınmaktadır. Bu bilim dallarını şöyle sıralayabiliriz: 1. Astronomi 2. Astrofizik 3. Kozmoloji 4. Yıldız Bilimi 5. Dünya Dışı Gezegen Bilimi 6. Astrobiyoloji 7. Uzay Araçları ve Yolculuk Bilimi 8. Uzay Koloni ve Savunma Bilimleri

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü