Eğitim Sitesi

Âyan Nedir? Âyan Hakkında Kısaca Bilgi

Âyan Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Âyan:

Bir şehrin ileri gelenleri. Osmanlılarda çoğu eşraf ailelerinden oluşan sınıf.

 

Tarih Terimi Olarak Ayan:

Osmanlı Devleti'nde XVIII. Yüzyıl'dan itibaren güç kazanmaya başlayan yerel egemenlerin yarı resmi adıdır. Dirlik sisteminin bozulmasından sonra devletin, asker ve vergi toplama işlerini üstlenen bu kişiler zamanla güç kazandılar.
Kazanılan bu güç, bir süre sonra ailelere ve soylara da yansımaya başladı. Padişah II. Mahmut zamanında, 1808 yılında devlet ayanların varlığını imzalanan Sened-i İttifak ile onayladı. Daha sonra güçleri kırılarak padişahın en güvenilir unsurları haline geldiler. Ayan ailelerinin en önemlileri Tepedelenli Ali Paşa, Alemdar Mustafa Paşa, Çapanoğlu, Kara Osmanoğlu, Aynacıoğlu ve Sepetçioğlu'dur.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Ayan:

Osmanlı Devletinde bir bölgenin ileri gelenleri, eşraf, toprak ağası.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Stupa: Kubbe şeklindeki Budist tapınağı.

    Beylik: Merkeze tam bağlı olmayarak bir beyin yönetimi altındaki ülke, emirlik, emaret, mirlik.(Eskiden Anadolu, beyliklerle yönetiliyordu: Karaman Beyliği, İnallı Beyliği, Mengücüklü Beyliği... vb.)

    Gürz: Eskiden silah olarak kullanılan ağır topuz. Eskiden silâh olarak kullanılan bir topuza şeşper de denirdi. (Türkçesi Bozdoğan dır).

    Tonoz: 1- Tuğla ve harçla örülmüş, alttan obruk, yarım silindir biçiminde tavan örtüsü. 2- Bir kemerin aralıksız devam etmesiyle oluşan örtü biçimi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü