Eğitim Sitesi

Ayak Divanı Nedir? Ayak Divanı Hakkında Kısaca Bilgi

Ayak Divanı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ayak Divanı:

Osmanlı Devleti'nde olağan üstü durumlarda padişahın da katılmasıyla toplanan divandır. (Danışma kurulu) Genellikle toplu bir şikayet ya da ayaklanma durumunda toplanırdı. Topkapı Sarayı'nın bahçesine çıkarılan tahtda şikayetleri dinleyen padişah, divan üyelerinin de görüşlerini alarak hemen orada konuyla ilgili kararını bildirirdi.
Padişahtan başka herkes ayakta durur ve acele kararlar alınırdı. İsyan sırasında asilerin padişaha zorla ayak divanı yaptırdıkları olurdu. (Göktürk'lerde) Danışman, söyleyici, akıl hocası, musahip.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Divan-ı Saltanat: Türkiye Selçuklu Devleti'nde askeri, idari, mali ve hukuki bütün devlet işlerinin karara bağlandığı ve en yüksek yönetim organına Divân-ı Saltanat veya Divân-ı Alâ denmiştir. Divân-ı Saltanat ve Divân-ı Alâ günümüzdeki bakanlar kurulu gibi çalışmıştır. Divân-ı Saltanat'a sultandan sonra devletin en yetkili kişisi olan vezir başkanlık etmiştir.

    Türkçülük: Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında, Turancılığın tersine 'vatan' kavramı buğün üstünde yaşanılan sınırlarla çevrili toprakları kabul eden düşünce akımı.

    Lala: 1-Osmanlı devlet teşkilâtında şehzadelerin eğitimi ve valilikleri sırasında yardımcılık görevini yapan kişi. 2- Osmanlı şehzadelerinin gerek sancaklarda ve gerekse, kafeste eğitiminden sorumlu olan öğretmen devlet adamıdır.

    Sosyoloji: Toplum bilimidir. Tarihi olayları sosyoloji konularını hesaba katarak inceler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü