Eğitim Sitesi

Avlu Nedir? Avlu Hakkında Kısaca Bilgi

Avlu Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Avlu:

Genellikle üstü açık iç mekan. Çevrede yapı birimlerinin dizilerek bir bütün meydana getirdiği iç mekân.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Avlu:

Bir yapının veya yapı grubunun ortasında kalan, duvarla çevrili alan. Dış avluya "harim",iç avluya ise "harem" denir.

 

Sanat Terimi Olarak Avlu:

1- Bir yapının veya yapı grubunun ortasında kalan üstü açık, duvarla çevrili alan.

2- En az üç yönden yapılar veya yüksek duvarlarla çevrili üstü açık mekân.

 

Yöresel-Bölgesel Terimi Olarak Avlu:

Evin giriş salonu (Erzurum)

 

İnşaat Terimi Olarak Avlu:

Bir yapının veya yapı grubunun ortasında kalan, duvarla çevrili alan. Dış avluya "harim", iç avluya ise "harem" adı verilir.

 

    Benzer Arkeoloji Terimleri

    Bazilika: Hıristiyanlığa geçişte ve ilk Bizans devrinde oldukça çok sayıda yapılmış bir kilise tipidir. Bu tip yapılar doğu-batı ekseni üzerinde uzanan dikdörtgen bir zemin şeması gösterir. Doğu kısmında yarım yuvarlak şeklinde apsis kısmı yer alır. Bazilikalarda orta mekan iki ya da dört sütun disizi ile bölümlere ayrılmıştır. Bu bölümlere Nef adı verilir. Apsinin önünde tören yapılan kısma Bema denir. Bazilikaların batı yönünde narteks adı verilen giriş mekanları bulunur. Narteks'in önünde ise atrium denen bir avlu yer alır.

    Odeion (Odeum): Müzik icra edilen üstü örtülü tiyatro biçimli küçük yapı.

    Pithos: Antik Çağ'da genelde şarap ve zeytinyağı gibi sıvı ürünlerle kuru tarım ürünlerini depolamakta kullanılan büyük çapta küplere pithos adı verilir. Ayrıca bu dev pithoslar içine ölü konulduğunda, derin çukurlara yerleştirilerek mezar görevi görüyordu.

    Natüralizm: Sanat yapıtının doğal gerçekliğe uygun bir biçimde yapılmasını savunun anlayış. Batı sanatında Rönesans'la birlikte ortaya çıkan Natüralizm, çağımızın başına kadar etkili olmuştur. Natüralist üslup içinde nesneler doğadaki gibi, insan gözünün gördüğü gibi betimlenirler. Araştırıcılar natüralist üslubun ilk belirtilerin ıtalyan ressam Giotto'nun yapıtlarında bulurlar. Yine de natüralizmin en olgun anlatımı Rönesans sanatçılarının yapıtlarında görülür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü