Eğitim Sitesi

Ataman Nedir? Ataman Hakkında Kısaca Bilgi

Ataman Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ataman:

Don ve Ukrayna Kazakları'nın başındaki kumandana verilen unvan. Zamanla çar veliahtına da bu unvan verildi. Asya Türkleri askerî ve idarî makamlara seçilen müdür ve başkanlara Ataman derlerdi. 15. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar Polonya ve Litvanya Büyük Dukalığı orduları kumandanına da Ataman denilirdi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Saint Jean Şövalyeleri: X. yüzyıl'da kurulan Hrıstiyan-Katolik inanışında bir şövalyelik tarikatıdır. Saint Jean Kilisesi yakınında bir kilise dayanışma örgütünce işletilen hastanenin genişletilmesiyle ortaya çıktı. Zamanla güçlendi ve 1309'da Rodos Adası'nı ele geçirerek güçlü bir donanma oluşturdular. Osmanlılar 1522 yılında Rodos'u alınca, Papa ve Kutsal Roma Germen İmparatoru Şarlken tarafından kendilerine verilen Malta Adası'na çekildiler. XVII. yüzyıl'dan sonra güçlerini yitirdiler. 1834 yılında merkezini Roma'ya taşıyan tarikat, günümüzde yardım işleriyle uğraşmaktadır.

    Köktencilik: Siyasal ilkelerin kökten değiştirilmesini öneren uzlaşmaz öğretidir.

    Esrar: Hintkenevirinden elde edilen ve kullanılacak miktara göre uyarıcı ya da uyuşturucu etkileri olan bir madde.

    Han: 1. Osmanlı padişahları için kullanılan ve 'kral', 'imparator' anlamına gelen bir unvan. (Tek başına kullanıldığı zaman Kırım Han'ı anlaşılır). 2. Genellikle uzun yollarda yol üzerinde, kentlerde, kasabalarda yolcuların hayvanlarıyla birlikte konaklamalarına yarayan yapı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü