Eğitim Sitesi

Atabey Nedir? Atabey Hakkında Kısaca Bilgi

Atabey Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Atabey:

1. Büyük Selçuklu Devleti'nde Emirliklere emir olarak atanan sultan oğullarının (melik) eğitim ve öğretiminden sorumlu yaşlı ve tecrübeli öğretmen-devlet adamlarıdır.

2. Türk-İslam devletlerinde Sultan çocuklarının eğitim ve öğretiminden sorumlu olan kişilerdir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Grifon: 1-Baş ve kanatları kartal, gövdesi aslan biçiminde mitolojik yaratık. 2-Kartal başı, kanatları ve pençesi ile aslan vücudunun birleştirilmesinden meydana gelen hayalî yaratık.

    Kös: Deve, Fil veya at sırtında taşınan büyük davul-lardır.

    Ayazma: Ortodoks Hıristiyanlarca şifalı ve kutsal sayılan su kaynakları ve pınarlara verilen isim. Kelime kökeni olarak kutsal anlamına gelen Yunanca Hagia ve su anlamına gelen “ma” kelimelerinin birleşiminden oluşan hagiama zaman içerisinde “ayama”, “ayazma” olarak değişimlere uğramıştır.

    Tezkire: 1- Aynı şehir ve kasabada bulunan resmî dairelerin birinden ötekine ve halkın birbirine yazdıkları kağıt. 2- Resmî dairelerde yazı işlerinde bulunanlara tezkireci yerine tezkire de derlerdi. 3- Divan-ı Hümayun kâtiplerine Reis-ül Küttap tarafından verilen kimlik kâğıdının adı. 4- Şairlerin özgeçmişlerini anlatan kitap. 5- Esnafa ye halka verilen resmî kâğıt. (Esnaf tezkiresi)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü