Eğitim Sitesi

Astenosfer Nedir? Astenosfer Hakkında Kısaca Bilgi

Astenosfer Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Astenosfer:

Litosferin (taşküre) altında bulunan mantonun yumuşak üst bölümü. Dünya'nın mantosunda, sıcak kayaçlardan oluşan 80-200 km kalınlığındaki tabaka.

 

Deprem Terimi Olarak Astenosfer:

Litosferin (taşküre) altında bulunan mantonun yumuşak üst bölümü.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Krater Gölü: Yanardağların püskürmesi sırasında magmanın izlediği yola volkan bacası ve bunun ağzına krater denir. Bazı kraterlerin içi suyla dolu olabilir. Bunlara krater gölü adı verilir. Bu tür göller izohips haritalarında renklendirilmiş olarak olarak gösterilir.

    Heyelân: 1- Bünyesine su alarak kayganlaşan toprak, taş ve tabakaların dengede kalamayıp yamaç aşağı kayması. 2- Doğal kaya, zemin, yapay dolgu ve bunların karışımından oluşan malzemelerin, bir yamaç boyunca aşağıya ve dışa doğru hareketi.

    Aysberg: Kara buzullarının denizlere kadar sarkarak deniz içerisinde kopması ile oluşur. Kopan buzullar deniz içerisinde yüzmeye başlar. Yoğunluğu suyun yoğunluğundan fazla olduğundan az bir kısmı su yüzeyinde kalırken önemli bir kısmı su altında bulunur. İngilizce iceberg kelimesinin, dilimızde okunuş şekliyle girmiş durumu. Ingilizce ve Almanca ayrı yazılış fakat benzer okunuş gösteren bu kelimenin Türkçe karşılığı buz dağıdır (Buz dağı) Buzullardan kopup, denize kadar ulaşan kalın buzul parçaları deniz içinde ilerlemeye devam eder. Buzun yoğunluğu, deniz suyunun yoğunluğundan az olduğu için su tarafından kaldırılır. Yüzlerce metre kalınlıkta ve kilometrelerce uzunluktaki bu buz dağlarına aysberg denir.

    Nadas: Ekilebilen toprağın 1-2 yıl boş bırakılarak işlenmesi yöntemi. Kuru,İlkel Tarım

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü