Eğitim Sitesi

Asit Nedir? Asit Hakkında Kısaca Bilgi

Asit Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Asit:

Molekül ya da iyonlar su içinde hidrojen iyonlarını (proton) veren bir maddedir. Asitler ekşi bir tada sahiptir, mavi turnusol kağıdını kırmızıya çevirir ve bazlarla birleşerek tuzları oluşturur.

✔ Su içerisinde çözündüklerinde suya H+ iyonu veren maddelerdir.
✔ Mavi turnusol kağıdının rengini kırmızıya dönüştürürler.
✔ pHları 7 den düşüktür.
✔ Tatları ekşidir.
✔ Karbondioksit, yağ asidi ve aminoasit asit özellik gösterirler. Ortamda çok fazla biriktiklerinde pH ın düşmesine yani ortamın asitleşmesine neden olurlar.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Asit:

Sudaki çözeltisi hidrojen ( H + ) iyonu veren ve mavi turnusol kağıdını kırmızıya dönüştüren bileşik.

 

Kimya Terimi Olarak Asit:

1-Suda çözündüğünde ortama hidrojen iyonları (H+) ya da hidronyum iyonları (H3O+) verebilen maddelerdir. 2-Sulu çözeltisinde hidrojen iyonu derişimini artıran madde.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Asit:

Hidrojen iyonu açığa çıkaran kimyasal madde.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Peristaltik: Sindirim sistemi gibi bazı organların çeperlerinde görülen ritmik ve kuvvetli kasılıp gevşeme hareketleri. Bu ritmik kasılma dalgaları organ içindeki maddeyi hareket ettirmeye yardımcı olur.

    Hipertonik: Solut molekülü konsantrasyonu daha fazla ve solvent (su) molekülü konsantrasyonu daha az olan çözeltidir. Karşılaştırılmış olduğu çözeltininkine göre daha büyük osmotik basıncı vardır.

    Kemiozmoz: Proton (H+) derişimi farkından dolayı protonların zardan geçişi sırasında ATP sentaz aracılığıyla ATP sentezleme mekanizması.

    Mikroklima: 1. Bir ekosistemde örneğin bir ormanda ağaçların üst kısımları ile orman zemini arasında ışık şiddeti, sıcaklık, nem miktarı, rüzgârdan etkilenme seviyesi gibi küçük iklim farkları vardır, bu iklim farklılıklarına mikroklima denir. 2. Belirli bir küçük habitat ya da alandaki iklim. İklimsel koşulların daha büyük ortamdakinden genellikle farklı olan daha küçük özel bir alan; yer altındaki oyuklarda yaşayan hayvanların yaşadıkları yer gibi. 3. Zeminden yaklaşık 2 metre yükseklikte olan ya da belirgin küçük bir alandaki küçük iklim katmanlarına mikroklima denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü