Eğitim Sitesi

Ases Başı Nedir? Ases Başı Hakkında Kısaca Bilgi

Ases Başı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ases Başı:

Asayişin sağlanması için kol gezen bekçiler. Yeniçeri Ocağı'nı oluşturan ortalardan (taburlardan) 28. ortanın çorbacısına verilen unvan. (Çorbacı: 31 bölüklü Acemi Ocağı ile piyade askerini oluşturan bölük subaylarının unvanı).

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Esame: Kapıkulu askerlerinin, ana kütükte kayıtlı olan adlarıdır. Kayıtlı olan bu askerlere üzerlerinde kimlikleri ve ulufe (Yeniçerilerin üç aydan üç aya aldıkları maaş) dereceleri yazılı bir kağıt verilirdi. Yeniçeri Ocağı'nın bozulmasından sonra esame kağıtları alınıp satılmaya başlanmıştır. II. Mahmut bu ocağı kaldırana kadar bu alım satıma engel olunamamıştır.

    Jaketatay: Erkeklerin resmi ziyaret ve davetlerde giydikleri, siyah kumaştan yapılmış, etekleri uzun ve ön köşeleri yuvarlak kesilmiş, arkası uzunca yırtmaçlı cekettir.

    Tüzük: Bir toplumun, bir kurumun ya da bir teşkilâtın (örgütün) uygulayacağı esasları, hükümleri sırasıyla gösteren maddelerin tümüne verilen ad. Nizamname.

    Nuh Peygamber: Kuran'a göre Âdem'den sonra gelen dördüncü peygamberdir. Din kitaplarında yer alan tu-fan olayının baş kişisidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü