Eğitim Sitesi

Apokromatik Nedir? Apokromatik Hakkında Kısaca Bilgi

Apokromatik Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Apokromatik:

Işık tayfındaki tüm renklerin (dalga boyları) aynı yüzeye (film) netlenmesine olanak sağlayan objektifler için kullanılan terim.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Digitization: Analog bir görüntünün bilgisayar ortamına taşınabilmesi için dijitale dönüştürülmesi demektir.

    CCD (Charged - Coupled - Device): 1- Dijital fotoğraf makinelerinde görüntü yazımlamayı destekleyen teknoloji. Bu makinelerde, pozometrelerde kullanılan ve ışığa karşı çok hızlı tepki veren silikon hücrelerinin milyonlarcasının bir araya gelmesiyle oluşan CCD (Charged - Coupled - Device) teknolojisi kullanılmaktadır. Bu teknoloji ile görüntüler artık film gibi bir elemana değil, doğrudan sayısal ortamlara yazımlanmaktadır. 2- Bir görüntünün oluşumunda kameralarda kullanılan bir ışık algılama sensör çipidir denebilir. Film ya da video kaset yerine kullanılmıştır. Fakat CCD'ler analog aletlerdir. Işık bilgisi objektiften geçerek bu çip üzerine düşer, renk ve şekil oluşumu bu çip üzerinde AD konvertör aracılığıyla da dijital olarak gerçekleşerek hafıza ünitesinde kaydedilir.

    Grenlilik: Grenlerin bir araya kümelenmelerinden kaynaklanan görüntü; grenliliği yüksek olan bir görüntüde, görüntü sanki noktalardan oluşmuş izlenimi verir.

    DPI (dots per inch): Yani her bir inç alandaki nokta sayısı demektir. Bir inçlik uzunlukta kaç adet noktacık olduğunu temsil eder. Bu ölçüm daha çok ekran teknolojisi ya da dijital baskı sistemlerinde kullanılmaktadır. Örneğin klasik baskı sistemlerinde bir resim basılacağı zaman resmin en az 300 dpi olması istenir ki baskı başarılı olsun.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü