Eğitim Sitesi

Antikor Nedir? Antikor Hakkında Kısaca Bilgi

Antikor Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Antikor:

Vücuda giren antijenlere karşı oluşan bağışıklık proteini.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Antikor:

1. Vücuda giren yabancı maddeleri yok etmek için vücudun ürettiği savunma maddesi.

2. Özel bir antijene cevap olarak B lenfositleri ve plazma hücreleri tarafından meydana getirilen ve bağışıklıktan sorumlu olan glikoprotein yapısındaki maddeler. İmmunoglobulinler (IgG, IgM, IgA, IgD ve IgE tipleri) ve bunların alt grupları gibi kazanılmış bağışıklık elemanları.

3. Hastalık etkisini zararsız hale getirmek için vücutta oluşan savunma maddeleridir.

 

Biyoloji Terimi Olarak Antikor:

1. Vücuda giren yabancı maddeleri (antijen) yok etmek için akyuvarların salgıladığı savunma maddesi.

2. Kan ya da dokularda bulunan bazı yabancı maddelere karşı tepki olarak oluşturulan proteindir.

3. Çok hücreli organizmaların bağışıklık sistemi tarafından antijene karşı geliştirilen glikoprotein yapısındaki moleküller.

4. Mikro organizmalara ve antijenlere karşı vücudu korumak amacıyla insan ve hayvan vücudunda üretilen protein yapısında olan maddelerdir.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Antikor:

1- Vücuda giren herhangi bir yabancı maddeye karşı vücudun meydana getirdiği protein yapıdaki savunma maddesi.

2- Plazma hücreleri tarafından üretilen ve vücuda giren mikroplarla savaşımda rol oynayan proteinler. İmmünglobülinler (Ig) antikorlarla eşanlamda kullanılır.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Nukleus (Çekirdek): Hücredeki genetik malzemeyi barındıran kısım.

    Transgenik Canlı: Rekombinant DNA teknolojisiyle yabancı bir genin yerleştirildiği canlı.

    Gen Tedavisi: 1- Hastalara tedavi edici genleri aktararak ya da zararlı olan genleri etkisiz hale getirerek (kronik) sağlık problemlerinin çözülmesine gen tedavisi denir. 2- Kalıtsal bozukluğun düzeltilmesi için sağlıklı DNA'nın, hastalıklı hücrelere doğrudan zerk edilmesi.

    Mendel Kanunları: Mendel'in çeşitli bezelye karakterlerini deneysel olarak kullanması ile bazı kalıtsal prensipleri bulmuştur. Bezelye çiçekleri arasında çaprazlamalar sonucu elde edilen prensiplere Mendel Kanunları denir. Menden kanunları genel olarak üç tanedir. Bunlar; 1-Benzerlik Kanunları: İki farklı saf (arı) dölün birleşmesiyle oluşan bireyler % 100 melez özelliktedir. Her iki dölün de genlerini taşır. 2-Karakterlerin Gizli Kalması Kanunu : Oluşan melez bireyler baskın karakterlidir. Ancak yapısında etkisiz birer çekinik gen taşır. İki ayrı melez birey çaprazlandığında farklı genotip ve fenotipte döller oluşabilir. 3-Karakterlerin Ayrılması Kanunu : İki ayrı melez karakter çaprazlandığında farklı oran ve çeşitli bireyler elde edilir.Çünkü yumurya ve spermler oluşturularken allel genler birbirinden ayrılır. Eşeyli çoğalan canlılarda görülen her özellik iki gen tarafından denetlenir. Yavruya genlerden biri anadan,biri babadan geçer.Bu gen çiftine Alel Gen denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü