Antibiyotik Terimi Hakkında Bilgiler
Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Antibiyotik:
Mikroorganizmaların büyüme ve çoğalmasını önleyen ve onları öldüren maddeler.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Antibiyotik:
1. Özellikle küf mantarlarında bulunan veya sentezle elde edilen, mikropların gelişmesini durdurup onları öldürebilen, birçok mikroba karşı kullanılan, penisilin gibi maddelerin ortak adı.
2. Mikroorganizmaların üremesini engelleyen veya tahrip eden, genellikle mikroorganizmalar ya da bitkiler tarafından meydana getirilen streptomisin, penisilin gibi kimyasal maddeler.
3. Bakterilerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaç.
Biyoloji Terimi Olarak Antibiyotik:
Herhangi bir mikroorganizma ya da bitki tarafından, başka bir mikroorganizmayı öldürmek veya çoğalmasını durdurmak için üretilen madde.
Sağlık-Tıp Terimi Olarak Antibiyotik:
1- Mikroorganizmaların üremesini engelleyen veya tahrip eden, genellikle mikroorganizmalar ya da bitkiler tarafından meydana getirilen penisilin gibi kimyasal maddelerin genel adı.
2- Bitkilerde özellikle küf mantarlarında bulunan veya sentezle elde edilen, birçok mikroba karşı kullanılan, penisilin, streptomisin vb. maddelerin ortak adı.
3- Bakterilerin üremesini engelleyen ya da öldüren; genellikle mantarlardan, bitkilerden ya da yapay olarak elde edilen ilaç grubu.
Ağız ve Diş Sağlığı Terimi Olarak Antibiyotik:
Mikropların (bakterilerin) büyümesini durduran ya da yavaşlatan ilaç.
Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri:
Kas Gücü: Kasın aktivite yapma süresince gösterdiği güce verilen isimdir. Kasın süre boyunca baskıya ve karşı kuvvete verdiği direnç olarak da tanımlanabilir.
Riboflavin (B2 Vitamini): Faydaları : Normal büyüme, bazı enzimlerin oluşturulması, yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesi, yaraların engellenmesi ve dil ve dudağın şişmes
Rodopsin: Karanlıkta görmede rolü olan ve yapısında A vitamini bulunan renkli madde. Sentezi için A vitamini gereklidir.
Adipoz Doku: Hücreler yağ depolamak için uyum yapmışlardır. Bu hücreler, özellikle deri altına bazı organların çevresine ve vücudun her yanına dağılmıştır.
Alerjik: Alerji yapan maddeler.
Kilojoule: Standartlaştırılmış bir enerji birimidir. 1 kkal.- 4,184 kj.'dir.
Tetani: Kanda kalsiyum düzeyinin düşmesi sonucu kasılmalar ve kramplar şeklinde beliren durum.
İyot: Tiroksin hormonunu yapmak için tiroit bezine gerekli bir elementtir.