Eğitim Sitesi

Anglikanizm Nedir? Anglikanizm Hakkında Kısaca Bilgi

Anglikanizm Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Anglikanizm:

İngiliz ulusal kilisesinin benimsediği, Kalvenizm ( Protestanlık ) ve Katoliklik arası bir mezheptir. İngiltere Kralı VIII. Henry, çocuğu olmadığı için boşanmak istamaktedir. Papa'nın buna izin vermemesi üzerine duyduğu tepki nedeniyle Protestanlık'ı benimsemiş ve İngiltere'de devlet eliyle Reformu gerçekleştirerek, İngiliz kilisesini ulusallaştırmıştır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kutadgu Bilig: 11. yüzyıl Karahanlı Uygur Türklerinden Yusuf Has Hacib'in Doğu Karahanlı hükümdarı Tabgaç Uluğ Buğra Kara Han'a atfen yazdığı ve takdim ettiği Türkçe eserdir. Hakaniye lehçesiyle yazılmıştır. Kutadgu Bilig, 11. yüzyıl Karahanlılar devri Türk-İslam kültür muhitinin ortak bir ürünü olup İslamî dönem Türk kültürünün ilk manzum siyasetnâmesidir.

    Salyaneli (Yıllıklı) Eyaletler: Tımar sisteminin uygulanmadığı eyaletlerdir. Yemen, Habeş, Mısır, Trablusgarp, Tunus, Cezayir, Fas, Bağdat, Basra

    Ulusallaştırma (Millileştirme): Özel girişimcilerin elinde bulunan doğal kaynak,hizmet ve kuruluşların siyasal, toplumsal ya da ekonomik nedenlerle ulus adına devlete geçirilerek kamu yararına göre düzenlenmesi. Daha dar bir tanımla ulusal bir nitelik kazandırmak üzere yabancı iktisadi kuruluşlara el koyma anlamına da gelir. Ulusallaştırma ile sosyalleştirme, devletleştirme ve kamulaştırma gibi benzer kavramlar arasında bazı önemli farklar vardır.

    Kazaklar: Kuzey Karadeniz kıyılarında yaşayan ve Ruslar-ın korunmasında bulunan, çoğunluğu Müslüman olan savaşçı bir topluluktur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü