Eğitim Sitesi

Anayasal Krallık (Meşrutiyet) Nedir? Anayasal Krallık (Meşrutiyet) Hakkında Kısaca Bilgi

Anayasal Krallık (Meşrutiyet) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Anayasal Krallık (Meşrutiyet):

Hükümdarın görev ve yetkilerinin anayasa ile sınırlandırılması ve hükümdarın da bu yasalara uyması ile ortaya çıkan devlet biçimidir. İlk kez 1285 yılında İngiltere'de ortaya çıkmıştır. Cumhuriyet yönetimine barışçı yoldan geçişin ilk adımı sayılır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Liva: İki alaydan oluşan askerî birlik ve bu birliğin komutanı.

    Demokrat Parti: Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü gibi kişilerce 1946 yılında kuruldu. 1950 yılında iktidara geldi. 1954 ve 1957 seçimlerini kazandı. Uygulamış olduğu politikalar sonucunda ülkeyi Demokrat Parti yandaşları ve CHP yandaşları olarak ikiye böldü. Halkın desteğini alan Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 27 Mayıs 1960 tarihinde iktidardan uzaklaştırıldı. Yüksek Adalet Divanı'nda yapılan yargılama sonucunda parti genel başkanı ve Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edildiler.

    Şato: Eski çağlarda ve özellikle Orta Çağ'da yapılan savunması kolay kalın duvarlı, korunaklı yapılar.

    Şehremini: 1.Osmanlılar Dönemi'nde Tanzimat'a değin sarayların ve devlet yapılarının, bakımına onarımına, haremin giderlerine ve aylık işlerine bakmakla yükümlü devlet görevlisi. 2. Belediye Başkanı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü