Eğitim Sitesi

Anahtar Kelime (Keyword) Nedir? Anahtar Kelime (Keyword) Hakkında Kısaca Bilgi

Anahtar Kelime (Keyword) Terimi Hakkında Bilgiler

Kütüphanecilik Terimi Olarak Anahtar Kelime (Keyword):

Bir başlıkta, özde ya da bilgi kaynağı metninde bulunan, çoğunlukla bir arama terimi olarak kullanılan ve konuya işaret eden önemli veya akılda kalıcı bir kelime veya terim.

 

    Benzer Kütüphanecilik Terimleri

    Kart Kataloğu (Card Catalog): Kütüphane koleksiyonunun, kartlar üzerine işlenmiş olarak ve belli bir düzen içinde çekmecelerde bulunan betimleyici kayıtları. Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi'nin kart kataloğu artık güncellenmemektedir, bütün katalog kayıtları elektronik ortama geçirilmiştir.

    OCLC (Elektronik Bilgisayar Kütüphane Merkezi): Kâr amacı gütmeyen bir kütüphane bilgisayar hizmeti ve araştırma organizasyonu olup, bilgiye ulaşmada ve bilgi maliyetlerini düşürme konusunda kütüphanelere yardım etmektir. OCLC, First Search elektronik sistemi sayesinde geniş bir veri tabanı sunar. Buna dahil olan World Çat, kütüphaneler arası ödünç sistemini kolaylaştıran linklere sahip bir kütüphaneler arası birleşik katalog sistemi olup bir çok özel konuda periyodik dizinleri de vardır. OCLC aynı zamanda kütüphane tarafından materyalleri işlemekte kullanılan kataloglama bilgisine erişme konusunda da yaygın şekilde kullanılır.

    Hakemli Dergi: Uzmanlığı yazarınkine benzer düzeyde olan bilim adamları tarafından içeriği gözden geçirilmiş bilimsel makalelerin yer aldığı dergiler.

    Süreli Yayın Dizini (Periodical index): Belli bir grup süreli yayında bulunan makaleleri konuları ve yazarları itibariyle listeleyen eser. Bazı periyodik dizinler geneldir. Bazıları ise belli alanları kapsar. Bu dizinler atıfları, özleri (abstarct) ve bazen de makalelerin tam metinlerini sağlarlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kütüphanecilik Terimleri Sözlüğü