Eğitim Sitesi

Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti Nedir? Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti Hakkında Kısaca Bilgi

Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti:

9 Aralık 1919 tarihinde Sivas'da kurulan bu örgüt Anadolu'nun çeşitli yerlerinde de şubeler açmıştır. Anlaşma Devletleri'nin (İngiltere, Fransa, İtalya ve Yunanistan) Anadolu'daki işgallerine ve azınlıkların ayrılıkçı eylemlerine karşı mücadele etmişlerdir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Hürriyet Ve İtilaf Fırkası: 1911-1922 yıllarında Osmanlı Devleti'nde etkinlik gösteren İngiliz yanlısı, siyasal İslamcı bir partidir. İttihat ve Terakki Fırkası'na karşı 31 Mart Ayaklanması'nı çıkaran Ahrar Partisi'nin yerine kurulmuştur. 30 Ekim 1918'de Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasından sonra, Sulh ve Selamet-i Osmaniye Fırkası ile birleşerek iktidara geldi. Ulusal Mücadele'ye karşı Anlaşma Devletleri ile işbirliği yapmışlardır.

    Kengeş: İlk Türk devletlerinde, devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı büyük meclis için kullanılan isimlerden biri.

    Turnacı: 1- Yeniçeri Ocağında padişahla ava giden, av köpeklerine ve tazılara bakan, turna taşıyan bir sınıf asker. 2- Yeniçeri Ocağı'nı meydana getiren 196 ortadan 68. ortanın adı. 3- Devşirme göreviyle Rumeli ve Anadolu'ya gönderilen subaylara da turnacı denirdi.

    Yamak: Yeniçeri, topçu ve humbaracı ocaklarında asker adayı. Sınır kalelerinde sefere gitmeyen, kaleyi bekleyen asker.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü