Eğitim Sitesi

Amortisör Nedir? Amortisör Hakkında Kısaca Bilgi

Amortisör Terimi Hakkında Bilgiler

Otomobil-Araba Terimi Olarak Amortisör:

1. Otomobilde yayları frenleyerek aşırı ani yaylanmaları ve yay salınımlarının devam etmesini önler.

2. Amortisör, makinelerde çalışma sırasında meydana gelen sarsıntı ve titreşimlerin şiddetini ve etkisini azaltmak için kullanılan mekanik veya elektro mekanik makine elemanlarıdır.

Amortisörler hareket yönüne ters, hız ile orantılı bir direnç göstererek darbenin şiddetini azaltma görevine sahiptirler.

Her türlü darbeli çalışan makinede (tekstil makineleri, presler, iş makineleri, kaldırma makineleri, otomobiller…) kullanılmalarına rağmen, en yaygın kullanma alanı otomobillerdir.

Amortisörler, araç süspansiyon sistemlerinde yaylarla birlikte kullanılarak yoldan tekerleklere gelen sarsıntı ve titreşimlerin araba şasisine iletilmeden emilmesini veya en aza indirilmesini sağlarlar. Burada amortisörlerin rolü yaylardan daha değişik bir karakter gösterir.

Bu sistemlerde yay tarafından depolanan enerji, salınımlar halinde şasiye iletilmeden amortisörler tarafından emilir.

İşte bu prensibe dayanarak yolun düzensizliklerinden dolayı meydana gelen darbe ve salınımları, yaylar, araç gövdesine iletmeyerek depolarlar. Amortisörler ise hareket yönüne ters doğrultuda gösterdikleri direnç ile gerek ilk anda tekerlekten gelen enerjiyi ve gerekse yayda depolanan enerjiyi yutarak ısıya çevirirler. Böylece sarsıntıları azaltırlar.

Amortisörler, sadece aracın konforu için gerekli elemanlar değillerdir. Aynı zamanda tekerleklerin yolu iyi kavramaları gibi önemli bir fonksiyonu da yerine getirirler. İyi bir amortisör virajda savrulmayı önler. Tekerleklerin yere iyi basmalarını ve zıplamamalarını sağlayarak hem çekişi artırır, hem de fren yapıldığında duruş mesafesini kısaltır.

 

    Benzer Otomobil-Araba Terimleri

    Biyel cıvataları: Biyel başına biyel kepini bağlayan cıvatalar.

    Verim: Elde edilen sonuçla sarf edilen gayret arasındaki orandır.

    Üniversal mafsal: Güç aktarma organlarından olan kardan milinde, dönme açısını değiştirebilen birleştiricidir.

    Antifiriz: Antifriz 0 derece ve altında radyatör suyuna katılarak suyun donmasını önleyen kimyasal madde. Bir alkol türevi olan etilen glikol (etandiol) iyi bir antifrizdir. Antifiriz özellikleri Su ile Karışım oranına bağlı olarak, düşük sıcaklıklarda donmaya karşı tam koruma sağlar. Modern araçların soğutma sistemlerinde kullanılan tüm metal ve alaşımlara karşı korozyon koruması sağlar. Sıcak havalarda su kaynatmayı önler. Soğutma sisteminde korozyon ve köpüklenmeyi önleyerek uzun motor ömrü sağlar. Organik antifiriz nedir? Organik antifiriz otomobillerde otomobillerde kullanılan ve donma derecesi -45 derece olan antifiriz tipleridir. Renk kırmızıdır ve tortu oluşumunu kesinlikle önler. Böylece motor ömrünün uzamasına katkı sağlar. Organik antifirizin kullanım özellikleri ve faydaları nelerdir? 1-Soğutma sistemlerinde dört mevsim kullanıma uygundur. 2-Gelişmiş teknolojiye sahip formülasyonu sayesinde mükemmel korozyon koruması ve çamur kontrolü sağlar. 3-Üstün teknolojsi ile daha iyi ısı transferi sağlar ve böylece soğutmaya katkıda bulunur. 4-Mükemmel koruma özelliği sayesinde termostat, radyatör ve su pompasında onarım ihtiyaçlarını düşürür. 5-Bünyesinde silikat ve fosfat içermediği için sert suya karşı daha fazla uyumludur. 6-Uzun ömürlü olduğu için tüketiciye tasarruf sağlar. 7-Otomobil ve ağır hizmet tipi araçlardan oluşan karışık filolar için tek tip soğutma sıvısıdır. Organik Antifirizin Su ile karışım oranı : %33, %50 Tipik Donma Noktası : -20ºC, -45ºC

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Otomobil-Araba Terimleri Sözlüğü