Eğitim Sitesi

Âmentü Nedir? Âmentü Hakkında Kısaca Bilgi

Âmentü Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Âmentü:

1. İnanç esaslarını içinde bulunduran dua.

2. Arapça "İnandım" anlamına gelen ve İslamiyet'in temel inançları olan "Allah'a, onun meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allah'tan geldiğine inanma"yı dile getiren söz.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Amentü:

Arapça "İnandım." anlamına gelen ve İslamiyet’in temel İnançları olan "Allah'a, onun meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allah'tan geldiğine inanma" yı dile getiren söz.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Tesettür: 1. Örtünme, kapanma, gizlenme, saklanma. 2. Kadın ve erkeklerin avret yeri de denilen ve dinen örtülmesi gereken yerlerini örtmeleri.

    Harem Bölgesi: Sözlükte yasak bölge anlamına gelen "Harem Bölgesi" Mekke ve çevresine verilen bir isimdir. Mekke ve çevresine bu ismin verilmesi, zararlılar dışındaki hayvanlarının öldürülmesinin ve bitkilerinin koparılmasının yasak olması sebebiyledir.Harem bölgesinin sınırlarını ilk defa Cibrîl'in rehberliğiyle Hz. İbrâhim (a.s.) belirlemiş, sınırları gösteren işaretler daha sonra Hz. Peygamber (a.s.) tarafından yenilenmiştir. Bu sınırların Kâ'be'ye en yakını, Mekke'ye 8 km. mesafede Medine istikametinde"Ten'îm"; en uzak olanları ise Tâif yönünde "Ci'râne"ve Cidde istikametinde Hudeybiye yakınlarında "Aşâir"dir.Diğerleri; Irak yolu üzerinde "Seniyyetülcebel", Yemen yolu üzerinde "Edâtü Libn" ve Arafat sınırında "Batn-ı Nemîre"dir. Kur'ân-ı Kerîm'de Kâ'be'ye "el-beytü'l-harâm" (Mâide5/2) onu çevreleyen mescide "el-mescidü'l-harâm" (İsrâ 17/1)denildiği gibi, bu mescidin içinde bulunduğu Mekke şehri de"harem" (Kasas 28/57, Ankebût 29/67) yani "saygıya lâyık" sözüyle vasıflandırılmıştır.

    Terâvih Namazı: Ramazan ayına mahsus olmak üzere, yatsı namazından sonra kılınan 20 rekat sünneti müekkede olan bir namazdır.

    Bidat: 1- Sonradan ortaya çıkarılan şey. İslam'a sonradan sokulan, İslam'da yeri olmayan, dinî mahiyet ve amaçlı âdetlerdir. 2- Dinin aslında olmayıp sanradan ortaya çıkan şeyler. Kur'ân-ı Kerim ve Sünnet'te bulunmayan ve Ashabca da bilinmeyen, özellikle din esaslarına ilişkin sonradan çıkma kimi ibadet ve davranış biçimleri ve inanca yönelik yorumlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü