Eğitim Sitesi

Alüminyum Nedir? Alüminyum Hakkında Kısaca Bilgi

Alüminyum Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Alüminyum:

Alüminyum (simgesi Al) gümüşümsü renkte sünek bir metaldir. Doğada genellikle boksit cevheri halinde bulunur ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır. Bu direncin temelinde pasivasyon özelliği yatar. Endüstrinin pek çok kolunda kullanılır. Hafiflik ve yüksek dayanım özellikleri gerektiren taşımacılık ve inşaat sanayisinde kullanım alanı geniştir. Yoğunluğu bakırın ve çeliğin üçte biridir, kolaylıkla dövülebilir, makinede işlenebilir ve dökülebilir. Alüminyumun parlak ve silik görüntüsünden yararlanılarak dekoratif amaçlı süs ve ev eşyaları yapımında kullanılmaktadır.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Alüminyum:

Sembolü Al olup yer kabuğunun %7'sini kaplar. Beyaz, parlak ve hafif bir metal olup Periyodik cetvelin 3. periyot III A grubunda yer alır.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Lake Kapı: Halk arasında bilinen "Lake Kapı" tabiri aslında kapının kalitesini değil, boyanın özelliğini yansıtmaktadır.İster ahşap kapı olsun, ister amerikan kapı olsun lake boya uygulaması yapılabilir. Ancak lake boyaların fiyatının yüksek olmasından dolayı amerikan kapılarda yoğunlukla panel kapı boyası olarak tabir edilen ekonomik boyalar kullanılır ki kalitesi oldukça yüksektir ve uzun yıllar dayanım sağlar. Görünüm olarak lake boyadan farkı ise parlak değil mat olmasıdır.

    Tirajlı Perde: Tirajlı ray sistemi ile monte edilen perdelerdir. Tirajlı ray, kumaş perdelerin asıldığı ruletleri bir ray üzerinde mekanik veya motorlu olarak hareket ettiren bir sistemdir. Bir nevi korniş uygulamasının bir benzeridir. Ortadan açılır veya sağa sola açılır hazırlanabilir.

    Spot: Asma tavan veya duvara monte edilen aydınlatma aksesuarı.

    Yanlama(Makas Kirişi): Bir çatı makasında babanın yüklerini yanlardaki mesnetlere ileten iki eğik basınç çubuğundan her birisidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü