Eğitim Sitesi

Altın Oluk Nedir? Altın Oluk Hakkında Kısaca Bilgi

Altın Oluk Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Altın Oluk:

Kâ'be'nin Hatimin karşısındaki kuzey duvarının üst orta kısmındaki yağmurları akıtan oluk.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Altın Oluk:

Kâbe’nin damında biriken yağmur sularının Hicr’e akmasını sağlamak için Kâbe’nin kuzeybatı duvarının üzerine yerleştirilmiş oluk.

Oluk ilk kez, Hz. Peygamber otuz beş yaşında iken, Kâbe’nin, Kureyş kabilesi tarafından yeniden inşa edilmesi sırasında konmuştur. Kâbe’nin oluğu ilk defa Emevi halifesi Velid b. Abdülmelik (705-715)’in emri ile Mekke valisi Halid b. Abdullah tarafından altınla kaplatılmış, bundan böyle Altın Oluk diye anılmıştır.

 

    Benzer Hac ve Umre Terimleri

    Mescid-i Nebevi: Medine'de bulunan, içinde Efendimiz (SAV)'in mübarek naaşının bulunduğu camidir.

    Remel: Erkeklerin, tavafın ilk üç şavtında kısa adımlarla koşarak ve omuzları silkerek çalımlı ve süratli yürümeleri. Devamında sa'y yapılacak tavaflarda, remel yapılması sünnettir. Sonunda sa'y yapılmayacak tavaflarda remel yapılmaz.

    Bab-üt-Tevessül: 1. Mescid-i Nebi'nin kuzeye açılan kapısı. 2. Hicretin ikinci senesi Receb ayında, kıblenin Kudüs'ten Kâbe'ye dönmesi emrolunca, mescidin Mekke'ye karşı olan kapısı kapatılıp, karşısına, Şam tarafına yeni bir kapı açıldı. Şimdi bu kapıya Babüt-Tevessül deniyor.

    Safa ve Merve: Kâbe'nin doğu tarafından yaklaşık 450 m. mesafeli, sa'y ibadetinin başlangıç ve bitiş yeri olan iki tepenin adıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü