Eğitim Sitesi

Alizeler Nedir? Alizeler Hakkında Kısaca Bilgi

Alizeler Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Alizeler:

30° enlemlerinden (DYB) Ekvator'a (TAB) doğru esen rüzgarlardır. Dünya'nın ekseni çevresindeki hareketi nedeniyle sapmaya uğrayıp, Kuzey Yarım Küre'de kuzeydoğudan, Güney Yarım Küre'de güneydoğudan eserler. En düzenli ve sürekli esen rüzgarlardır. Okyanus akıntılarının yönlerini düzenlerler. Başlangıçta kuru olan bu rüzgarlar, deniz üzerinden aldıkları nemi Ekvator çevresine yağış olarak bırakırlar.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Deniz Kabarması: Daha çok anadeniz kıyılarında, ayın o kıyının öğlen çemberi üzerinden geçtiği sırada, deniz düzeyinde başlayan ve kıyıya doğru bir akıntı oluşturan yükselme.

    Kolumbit: Az bulunan niyobyum ve tantal madenlerini içeren bir cevher.

    Afel: Güneş elips şeklindeki yörüngenin tam ortasında değildir.Bu nedenle yıl içinde Dünya Güneşe bazen yaklaşır, bazende uzaklaşır.En uzak olduğu tarih 4 Temmuzdur. Bu noktaya Afel(günöte) denir.Dünyanın Güneşe olan uzaklığı yaklaşık 152 milyon km'dir.

    Aerosol: 1- Havada asılı duran toz parçacıkları. Dalgaların etkisiyle patlayan su damlacıkları içinden atmosfere geçen tuzlardır. 2- Atmosferde asılı olarak bulunan yeryüzü tozları, meteor tozları, is parçacıkları.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü