Eğitim Sitesi

Alçı Nedir? Alçı Hakkında Kısaca Bilgi

Alçı Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Alçı:

Alçı taşının pişirilip toz durumuna getirilmesinden elde edilerek yapılarda, sanatta, mimarlıkta ve dişçilikte kullanılan madde.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Alçı:

Alçı taşı (jips), doğal olarak oluşan ve bileşiminde iki molekül su bulunduran bir kalsiyum sülfat mineralidir. Toprak içinde katmanlar halinde bulunan alçıtaşının, özel fırınlarda 120-180°C arasında pişirilip kristal suyunun uçurulması ve kalan kalsiyum sülfatın öğütülmesiyle elde edilen, su ile karıştırıldığında kısa süre içinde katılaşma özelliği gösteren, donduğunda hacmi yaklaşık %1 oranında artan, beyaz renkli bir toz halindeki inorganik esaslı bağlayıcı yapı malzemesidir. Kum ya da kireç ile karıştırılarak duvar ve tavan sıvalarında, revzen yapımında, heykel, silme, mukarnas ve her tür kabartma bezemede, kalıp alınmasında ve kartonpiyer yapımında kullanılan bu malzemenin yangına karşı dayanımı oldukça yüksektir.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Küfeki Taşı: Basınç altında kaynaşmış kum taneciklerinden oluşmuş, işlenmesi nispeten kolay olan ve su geçirmeyen bir taş cinsi.

    Gotik Sanat: 1. Roman üslubundan sonra gelen Orta Çağ mimarlık üslubu. 2. Almanların kullandığı bir yazı tarzı.

    Abstrak Sanat: Soyut sanat.

    Sütun Bileziği: Bir sütun gövdesini saracak şekilde madeni çember. Bu çemberin amacı sütunun ağırlık altında dağılmasını önlemektir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü