Eğitim Sitesi

Alan Derinliği Nedir? Alan Derinliği Hakkında Kısaca Bilgi

Alan Derinliği Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Alan Derinliği:

1- Bir fotoğrafta net olan alandır. Sadece netlenen obje (ve aynı mesafedeki diğer objeler) gerçek anlamda nettirler, fakat netleme noktasının önünde ve arkasında da kabul edilebilir ölçüde net bir alan vardır; bu genişledikçe alan derinliği de artmış olur.Bu alan cismin önünde 1/3, arkasında ise 2/3 oranında oluşur. Alan derinliğinin darlığını veya genişliğini etkileyen üç öğe, objektifin odak uzunluğu, kullanılan diyaframın açıklığı ve cismin fotoğraf makinesine olan uzaklığıdır.

2- Üzerinde odaklama yapılan cismin önünde ve arkasında oluşan seçik alandır. Alan derinliği yüksek olan fotoğraflarda görüntünün tamamı nettir. (Örneğin, manzara fotoğrafları) Alan derinliği düşük olan fotoğraflarda ana konu net, ana konunun önünde ve arkasındaki boşluk fludur.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    k: Kilo (bin) önekinin kısaltması. / Anahtar renk veya siyah, CMYK ayrımındaki dördüncü renk.

    Fikser(Saptama Banyosu): Işığa duyarlı malzemelerde poz görmeyen kısımlardaki emülsiyonun atılmasını sağlayan banyo işlemi. Film artık ışıktan etkilenmez hale gelir.

    Flaş Kablosu: Flaş kızağının ve TTL flaşların üretilmediği dönemlerde, flaşın fotoğraf makinesine bağlantısını sağlamak için kullanılan kablodur. Oldukça ince ve kırılgandır ancak gerektiğinde flaşın, kablo mesafesinden kullanılmasını sağlar.

    PPI (Pixel Per Inch): Yani her bir inç alandaki piksel sayısı demektir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü