Eğitim Sitesi

Alan Derinliği Kontrolü Nedir? Alan Derinliği Kontrolü Hakkında Kısaca Bilgi

Alan Derinliği Kontrolü Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Alan Derinliği Kontrolü:

Bazı refleks fotoğraf makinelerinde bulunan düğmeye basılarak fotoğraf çekiminden önce seçilen diyafram değerine göre hangi bölgelerin net olacağı görülebilir. Böylece net olarak istenen alanın ve değişik f değerlerinin gözle kontrolü sağlanabilmektedir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Aktinik: Işığın herhangi bir madde üzerinde kimyasal ya da fiziksel değişim yaratabilme gücü. Film üzerine düşen ışık duyarkatı oluşturan gümüş tuzlarının yapı değişikliğine uğramalarını, siyah metalik gümüşe dönüşerek görüntüyü oluşturma ayarını sağlamaktadır. (actinic)

    Diyafram Ayarı: Fotoğraf makinelerinde fotoğrafı çekilecek kişi/nesneden yansıyan ışınların hangi miktar ve şiddette lensten geçip makineye ulaşacağını düzenleyen ve bu bağlamda fotoğrafın net alan derinliğini belirleyen ayar.

    Taban: Fotoğraf filmlerinde ve kâğıtlarında ışığa karşı duyarlı katmanın sürüldüğü, filmlerde asetattan; fotoğraf kâğıtlarında ise genellikle kâğıttan yapılmış taşıyıcı tabandır. (base, support)

    Kabza: Çeşitli tipteki fotoğraf makinelerini kolay ve rahat tutabilmek için bir vida ile fotoğraf makinesinin altına takılan eklenti. El, omuz ve göğüs kabzaları vardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü