Eğitim Sitesi

Akütans Nedir? Akütans Hakkında Kısaca Bilgi

Akütans Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Akütans:

Görüntü keskinliğinin ölçüsüdür. Görüntüyü oluşturan yoğunluk bölgelerindeki sınırların eğim açısının darlığı görüntünün kesinlik derecesini belirler. Bu açı büyüdükçe görüntü keskinliğe kaybolur. (acutance)

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    İzleyici Otofokus: Bu son kuşak otofokus sistemi ile hareket halindeki bir obje izlenebilmektedir. Deklanşöre basma anı ile makinenin tepki vermesi arasında belirli bir gecikme olduğundan, bu sistem objenin bulunacağı yeri önceden hesaplayarak obtüratör perdesinin açılması anında bu noktaya netleme yapmaktadır.

    Continuous Autofocus: Henüz deklanşöre yarım basmadan bile kameranın sürekli olarak gördüğü alana dair otomatik olarak netleme yapmasını ifade eder. Daha çok Nikon Coolpix 900 seri kameralarda bu özellik mevcuttur.

    T: Uzun pozlama için kullanılan örtücü ayarı. Örtücü T konumuna getirildiğinde çekim düğmesine basıldığında örtücü açılır ve ikinci kez basılıncaya değin açık kalır. bkz T ayarı.

    Yavaş/Hızlı Film: Bir filmin hızı, filmin ışığa duyarlılığına bağlı olarak ISO değeri ile ifade edilir: Değer büyüdükçe duyarlılık artar ve daha düşük ışıkta çekim mümkün olur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü