Eğitim Sitesi

Aksiyon Potansiyeli Nedir? Aksiyon Potansiyeli Hakkında Kısaca Bilgi

Aksiyon Potansiyeli Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Aksiyon Potansiyeli:

Faaliyette bulunan herhangi bir dokuda bir kas kasılırken ve salgı yaparken, sinirden impuls geçerken duyarlı bir aygıtla saptanabilen düşük güçte bir akım.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Sentrozom: - Sadece insan ve hayvan hücrelerinde bulunur. - Birbirine dik 2 sentriyolden oluşur. - Hücre bölünmesinde görevlidir, hücrenin normalden daha hızlı bölünmesini sağlar. - Zarsız organellerdir. - Hücre bölünmesi sırasında kendini eşleyerek bölünmeye yardımcı olur. - Yapısında DNA bulunur.

    Eşeye Bağlı Kalıtım: Eşey kromozomları, sadece eşeyin belirlenmesi ile ilgili genleri taşımaz. Bazı vücut özellikleri de eşey kromozomları üzerindeki genlerle belirlenir. Gonozomlar üzerindeki genlerle taşınan karakterlere eşeye bağlı karakterler, eşeye bağlı karakterleri belirleyen genlere ise eşeye bağlı genler denir. Gonozomlar, insanda X ve Y olmak üzere iki tiptir. X ve Y kromozomları tamamen homolog değildir.

    Plastitler: - Bitki ve bazı protista hücrelerinde bulunur. - Çift zarlı yapıdadır. - Kendine ait DNA, RNA ve Ribozoma sahiptir - Besin üretilmesi, depolanması ve bitkiye renk verilmesinden sorumludur. Üç çeşit plastit vardır. İhtiyaç durumlarında birbirlerine dönüşebilirler. 1. KROMOPLAST - Bitkiye farklı renk verir. KAROTEN (TURUNCU) / LİKOPEN (KIRMIZI) / KSANTOFİL (SARI) 2. LÖKOPLAST - Üretilen besinin fazlasının depolandığı yapıdır. - Bitkinin ışık almayan yerlerinde bulunan renksiz plastittir. - Işığa maruz kalırsa kloroplasta dönüşür. 3. KLOROPLAST - Bitkinin yeşil kısımlarında bulunur. - Klorofil adı verilen renk pigmenti taşır. - Fotosentez ile besin üretiminden sorumludur.

    Kromatin Ağ: - Kalıtım materyali olan DNA'nın hücre bölünmesi dışındaki zamanlarda bulunduğu dağınık halidir. - Hücre bölüneceği zaman histon denilen proteinlerine sarılarak kromozomları oluştururlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü