Eğitim Sitesi

Akıncı Nedir? Akıncı Hakkında Kısaca Bilgi

Akıncı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Akıncı:

Keşif, haber alma, sabotaj, baskın gibi amaçlarla yabancı ülkelere akın yapan özel eğitim görmüş askerler. Bugünkü komandonun karşılığı.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Akıncı:

Osmanlı Devleti askeri teşkilatında sınır bölgelerinde düşman ülkelerine ani baskınlar düzenleyip yıpratma harekâtında bulunan hafif süvari (atlı) gruplarına verilen ad.

 

Futbol Terimi Olarak Akıncı:

Asıl görevi, topu karşı takımın kalesine sokmak için akınlar yapmak olan, akıncı katındaki 5 oyuncudan her biri, forvet.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Eskimolar: Eskimolar, Amerika'nın ve Grönland'ın kuzeyinde yaşayan avcı ve toplayıcı halktır. Eskimolar Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

    Firavun: Eski Mısır hükümdarlarına verilen addır. O dönemlerde Mısır'da üretim araçları üzerinde özel mülkiyetin ol maması, her şeyin devlete devletin de, firavunlara ait olması bu hükümdarlara olağanüstü bir iktidar gücü vermiştir. Bu güç firavunlara tanrıkral özelliği kazandırmıştır.

    Haraci Arazi: Gayrimüslimlere ait topraklardır ve fetihten sonra sahiplerine bırakılırdı. Haraç vergisine tabiydi. Genellikle fetih yoluyla alınan ve Mülkiyeti devlete ait olan topraklardır. Osmanlı Topraklarının çok büyük bölümünü oluşturur.

    Derbent: 1. İki dağ arasında boğaz özelliğine sahip geçit yeridir. Osmanlı Devleti, bu özelliğe sahip yerlerde özellikle ticaret kervanlarının güvenliğini sağlamak amacıyla karakollar ve kaleler kurardı. 2. Osmanlı Devleti'nde, önemli geçitlerin korunması için yapılan karakol ve üsler. 3. “Derbent” kelimesi Farsça kökenli bir kelimedir. “Der”; geçit, “bent”; tutmak gibi iki kısımdan oluşur. Osmanlı Döneminde, “derbent” kelimesi teşkilat anlamında kullanılmıştır. Bu anlamda, dağlar üzerindeki geçitlerde ve boğazlarda bulunan karakollara “derbent” denilmiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü