Eğitim Sitesi

Akarsu Çığırı Nedir? Akarsu Çığırı Hakkında Kısaca Bilgi

Akarsu Çığırı Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Akarsu Çığırı:

Akarsuyun kaynağı ile denize döküldüğü, son bulduğu ağız kısmı arasında kalan bölüm. Yukarı, orta ve aşağı çığır olmak üzere üç bölüme ayrılır.Akarsuyun doğuş yeri yukarı çığırı, ağız kesimi aşağı çığırı oluşturur. İkisi arasında da orta çığır yer alır.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Siyasi ve İdari Haritalar: Yeryüzünde veya bir kıtada bulunan ülkeleri, bir ülkenin idari bölünüşünü, yerleşim merkezlerini gösteren haritalardır. Bu haritalardan uzunluk ve alan bulmada yararlanılır. Ancak yer şekilleri hakkında bilgi edinilemez.

    Nüfus Piramidi: Bir toplum ya da topluluk nüfusunun yaş, cinsiyet, evlilik durumu, uğraş, kültürel özellik vb, bakımlardan dağılımının grafikle gösterilmesidir. Nüfus piramitlerinden; ülkenin nüfus özellikleri, yaş grupları, cinsiyet durumu ve ekonomik özellikleri (kalkınmışlık durumu) gibi özellikler hakkında bilgi edinilebilir.

    Akarsu Topoğrafyası: Akarsuların aşındırma, taşıma ve biriktirme yoluyla oluşturduğu şekil topluluğudur.

    Otoyol: 1- Hızlı trafik akışı sağlamak amacı ile yapılan genellikle ücretli kullanılabilen çift yönlü geniş yol. 2- Sadece motorlu taşıt trafiğine ayrılmış, en az iki şeridi bulunan, geliş ve gidiş yönlerinin birbirinden ortadaki refüjle ayrıldığı karayoludur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü