Eğitim Sitesi

Ak Alem Nedir? Ak Alem Hakkında Kısaca Bilgi

Ak Alem Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ak Alem:

Saltanat sancağına verilen ad.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Ak Alem:

Osmanlılarda saltana sancağına verilen isimdi. Buna, elviye-i sultanî veya alemha-i Osmanî de denirdi. İ. H. Uzunçarşılı bu ak alem işin şunları söylemektedir: "Ananeye ve bazı tarihlerle, Feridun Bey Münşeatı'na göre, Selçuk Hükümdarı bu ak sancak'ı Gazi Osman'a beylik alameti olarak göndermişti. Bu açıklama bir kaynağa dayanmadığından, bunun Selçuk Hükümdarı tarafından gönderilmiş olması şüphelidir. Yalnız ak sancak'ın Osmanlılarda saltanat sancağı olduğu muhakkaktır."

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Seciye: Karakter.

    Öşür: Onda bir demektir. Osmanlı Döneminde Müslüman çiftçilerden ürün üzerinden alınan 1/10 oranındaki ürün vergisi. (Çoğulu: Aşar)

    Tevkiî: Nişancı, Tuğraî deyimleriyle eşanlamlıdır. Hükümdarların alâmeti bulunan ferman ve beratlara nişan denirdi. Bu alâmeti o ferman ve beratlara çekmekle, vurmakla görevli memurlara da Tevkiî, Nişancı ya da Tuğraî denirdi.

    Ferman: 1- Osmanlı padişahlarının yazdığı herhangi bir konu üzerine uyulması gerekli hükümleri taşıyan resmi buyruktur, yazılı padişah emri. 2- Divan tarafından padişah adına çıkarılan ve kesin nitelik taşıyan devlet emri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü