Eğitim Sitesi

Aile Yurdu Nedir? Aile Yurdu Hakkında Kısaca Bilgi

Aile Yurdu Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Aile Yurdu:

Bir kimsenin bir evi veya tarıma veya sanayiye elverişli taşınmazları eklentileri ile beraber ailesine tahsis ederek ailesini koruyucu bir tesis (yurt) oluşturmasıdır. Aile yurdu kurulduğu tapu kütüğünün şerhler sütununa yazılır.

 

Hukuk Terimi Olarak Aile Yurdu:

Bir kimsenin, ailenin gereksiniminden büyük olmamak ve bizzat kendisinin veya ailesinin işletmesi ya da oturması koşuluyla, aile bireylerinin geçimi ve oturmasını sağlamak amacıyla ayırdığı taşınmaz ve ekleri.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    Tarla: Zirai faaliyetler amacı ile kullanılan arazi ve arazi parçaları tarla sayılır.

    Konkordato: Borçlunun alacaklılarıyla anlaşmak suretiyle mahkeme kararıyla giriştiği bir tasfiye yoludur. Borçlarını ödeyebilmesi için borçluya verilen süre tapu kütüğüne şerh edilir. Bu şerh bulundukça malikin bu taşınmaz üzerinde tasarruf hakkı yoktur.

    Üst (İnşaat) Hakkı: Üst hakkı başkasına ait bir arsanın altında veya üstünde inşaat yapmak veya mevcut inşaatı yerinde tutmak hakkını veren bir irtifak hakkıdır. Üst (inşaat) hakkı üçe ayrılır. Bir arsanın üstünde inşaat yapma hakkı (üst hakkı). Bir arsanın altında inşaat yapma hakkı (alt hakkı) Önceden yapılmış bir inşaatı yerinde tutma hakkı (ipka-muhafaza- hakkı)

    Teferruat: Eklenti. Asıl şey malikinin anlaşılabilen arzusuna veya yerel adetlere göre, işletilmesi, korunması veya yarar sağlanması için asıl şeye sürekli olarak özgülenen ve kullanılmasında birleştirme, takma veya başka bir biçimde asıl şeye bağlı kılınan taşınır maldır (MK.686). Örneğin, bisikletin pompası, atın semeri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü