Eğitim Sitesi

Adaletname Nedir? Adaletname Hakkında Kısaca Bilgi

Adaletname Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Adaletname:

Osmanlı Devleti'nde kanunların uygulanması ve tebaanın haksızlığa düşmemesi için zaman zaman çıkarılan buyruk.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Adaletname:

Padişahların toplumsal düzeni sağlamak için yayınladıkları emir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Manda Yönetimi (Güdüm): Birinci Dünya Savaşı sonrası, siyasal ve ekonomik gücü yeterli olmayan ya da bunları yeterince kullanmasını beceremeyen, kendi kendini yönetemeyen kimi ülkeleri belirli bir düzeye eriştirip bağımsızlığına kavuşturmak üzere, o zamanki birleşmiş uluslar örgütü (Milletler Cemiyeti) yönetmek için bir büyük devlete verilen yetkidir. Emperyalist devletler kendilerine bırakılan topraklarda manda (güdüm) ve himaye (korumacılık) adı altında yönetimler oluşturarak sömürü yöntemlerini değiştirmişlerdir.

    Asimilasyon (Özümleme): Kişilerin veya toplulukların bir başka toplumun kültürel yapısı içinde eritilerek yok edilmesidir. Bu yolla halklar, kendi özelliklerinden ve kültürlerinden uzaklaştırılırlar ve kendilerine yabancılaştırılırlar, egemen olan kültürün değerlerini benimseyip, onun çıkarlarını savunurlar.

    Ağnam Vergisi: Hayvancılıkla uğraşanlardan alınan vergidir.

    Rumeli: 1- Türklerin Anadolu'ya geldiği dönemde Anadolu'ya, Türkler Anadolu'yu ele geçirdikten sonra Doğu Trakya'ya verilen ad. 2- Osmanlı Devleti'nin Avrupa kıtasındaki topraklarına verilen ad. Selçuklular zamanında ve daha önceki devirlerde Anadolu'ya da Rumeli denirdi. (Celâleddin-i Rumî: Rumelili Celâleddin).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü