Eğitim Sitesi

Adak Nedir? Adak Hakkında Kısaca Bilgi

Adak Terimi Hakkında Bilgiler

Genel Türkçe Terimi Olarak Adak:

Adamak işi veya adanılan şey.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Adak:

1- Kişinin dinen yükümlü olmadığı halde, farz veya vacip türünden bir ibadet yapacağına dair Allah'a söz vermesidir.

2- Nezr, Allahü teâlânın rızâsının elde edilmesi veya bir isteğin yerine gelmesi veya bir belâ ve musîbetin giderilmesi maksadıyla Allahü teâlâ için oruç tutmak, kurban kesmek gibi başlıbaşına ibâdet olan veyâ benzeyen bir şeyi kendisine vâcib kabûl etme.

 

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Adak:

Türkçe'dir. Arapça'sı nezr'dir. Allah'a ibadet niyetiyle taat türünden bir işin yapılmasını taahhüd etmek. Adaklar daha ziyade kurban kesmek şeklinde olur ve bu iş çoğunlukla bir türbe civarında yapılır.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Adak:

1. Adama işi veya adanılan şey, nezir.

2. Allah'ın sevgisini ve hoşnutluğunu kazanmak, dileğinin gerçekleşmesini sağlamak amacıyla dine göre sakıncası bulunmayan bir işi yapacağına dair Allah'a söz verme.

 

    Benzer Genel Türkçe Terimleri

    Çeki: 1. Tartı. 2. İki yüz elli kiloya eşit olan, odun, kireç vb. ağır ve kaba şeyleri tartmakta kullanılan bir ağırlık ölçüsü. 3. (mecaz) Üzüntü, sıkıntı. 4. (halk ağzında) Kadınların başlarına bağladıkları örtü.

    Kukla: Hareketli yerleri iplikle sanatçının parmaklarına bağlanarak veya eldiven gibi bir kesiti kullanarak bir perdenin üzerinden oynatılan, bez, karton vb. hafif nesnelerden yapılmış insan ve hayvan figürleri.

    Seçkin: 1. Benzerleri arasında niteliklerinin yüksekliğiyle göze çarpan; değme (II), mümtaz, güzide, mutena. "Sınıfımda senin gibi seçkin öğrencileri görmek beni mutlu ediyor." 2. Bir toplumda saygın ve etkin mevkilerde bulunan ve toplumun eğitim, ekonomi, siyaset, askeriye, din, sanat vb. alanlarıyla ilgili etkinliklerin denetimini elinde tutan (kişi veya grup); elit. "Düğüne katılacak seçkin misafirlerimiz için hazırlık yapıyoruz."

    Hacerül Esvet: Kâbe'nin doğu köşesinde bulunan meşhur siyah taş.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genel Türkçe Terimleri Sözlüğü