Eğitim Sitesi

Ad Aktarması (Mürsel Mecaz) Nedir? Ad Aktarması (Mürsel Mecaz) Hakkında Kısaca Bilgi

Ad Aktarması (Mürsel Mecaz) Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ad Aktarması (Mürsel Mecaz):

Bir sözü benzetme amacı gütmeden bir başka söz yerine kullanmaktır.
Sözcüklerin yeni anlamlar yüklenmesinde bir etken de ad aktarmasıdır.
Örnek :
"Sinema" için "beyaz perde"
"seçime katılmak" yerine "sandık başına gitmek"

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Argo: 1- Genel dilin sözcüklerine yan anlamlar kazandırarak genel dilden ayrılan, bir meslek ya da topluluk arasında kullanılan özel dile argo denir. Argo, tek sözcükten oluşabileceği gibi söz öbekleri ve deyimlerden de oluşabilir. Örnek : Okutmak (elden çıkarıp - satmak) racon (adet - usül) şabanlık (aptallık - sersemlik) keklemek (kandırmak - aldatmak) 2- Kullanılan ortak dilden ayrı olarak belirli toplulukların, ses bilgisi, yapı bilgisi, söz dizimi ve anlam bakımından özellikler gösteren dili veya sözcük dağarcığı.

    Olumsuzluk Edatı: Olumsuzluk Edatı Ad cümlelerinin olumsuz çekimini sağlayan veya cümlede art arda kullanılan iki veya daha çok özneyi, tümleci ve yüklemi aralarından bazılarına olumsuzluk kavramı vererek birbirine bağlayan kelime değil kelimesi: Bu eve düşen şaşkınlar arasında kim doğaya muhtaç, kim irade aczi içinde değil di? (P.Safa, Matmazel Noraliya'nın Koltuğu, s.71).

    Ad Çekimi: Bir adın hâl (durum) ekleriyle girdiği çekim.

    Bağlama: Bir kelimenin sonses ünsüzü ile ondan sonra gelen kelimenin önses ünlüsünü veya ünlü ile başlayan ilk hecesini birleştirerek tek bir hece halinde söyleme veya okuma.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü