Eğitim Sitesi

Açıklık Nedir? Açıklık Hakkında Kısaca Bilgi

Açıklık Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Açıklık:

Bir metinde belirtilmek istenen duygu ve düşüncelerin kolay, anlaşılır, herhangi bir ek yoruma açıklamaya gerek kalmadan kavranılabilir olmasıdır.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Açıklık:

Yatay bir taşıyıcı yapı öğesinin dayanak noktaları arasındaki uzaklık.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Açıklık:

1- Bütün teleskopların asıl fonksiyonu ışık toplamaktır. Teleskobun açıklığı demek, merceğin yada aynanın çapı demektir. Açıklık genellikle " (inç) ile tanımlanır. 1" = 2.54cm dir. Açıklık ne kadar büyükse teleskop o kadar fazla ışık toplar. Daha çok ışık toplanması ise daha parlak ve daha iyi bir görüntü oluşmasını sağlar.

2- Teleskop, fotoğraf makinesi gibi optik araçlarda ağız çapı, ışığın girebildiği deliğin çapı.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Açıklık:

1. Bir anlatımın hiçbir tartışmaya yol açmaksızın, bir tek yargıyı kolayca belirtme özelliği.

2. Birbirleriyle çelişki ya da okuyanı anlam konusunda ikileme düşüren düşünceler olmaması; bir başka deyişle cümlelerin farklı yorumlara ve anlaşılmalara meydan vermeyecek biçimde kurulmasıdır.

 

Mitoloji Terimi Olarak Açıklık:

Teleskop, fotoğraf makinesi gibi optik araçlarda, ışığı toplayan ayna veya merceğin çapı.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Açıklık:

Bir veri grubunda en büyük ve en küçük değer farkı.

 

Bilgisayar Terimi Olarak Açıklık:

Genellikle yazılım veya donanımda bir programlama hatası nedeniyle bulunan ve bilgisayarın kötü niyetli kişiler tarafından kullanılmasına sebep olan zayıflıklara açıklık denmektedir. Açıklıklar, kötü niyetli kişiler tarafından bilgi sistemlerinde bulunan bilgileri silmek, çalmak , değiştirmek veya diğer sistemlere saldırı düzenlemek amacıyla kullanılmaktadır.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Açıklık:

Fotoğraf makinesinde çapı, ışığın girebildiği delik.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Olay: Öykü, roman, masal, anlatı gibi edebiyat ürünlerinde konuyu geliştiren, boyutlandırıp akışını sağlayan olguların bütünü.

    İlmam: Bir şairin, başka bir şairin şiirini biraz değiştirerek sahiplenmesi. Örnek: Şâdî-i vuslat niçin tahammîl-i nâz eyler bana Rind-i şâdî-düşmenim ben gam niyâz eyler bana Nâil-î Kadîm Tiğ-ı istisnâ çekip gamzen ne nâr eyler bana Afet-i aşkın kazâ arz-ı niyâz eyler bana Namık Kemal

    Biladiye: Beldeleri konu edinen edebi eserler. Sanatçılar gördükleri, gezdikleri, sevdikleri ya da görmek istedikleri beldeleri nazım ya da nesir şeklinde anlatır. Divan edebiyatında Ferdi, Derviş Ömer Efendi gibi şairlerin biladiyeleri vardır.

    Âşık Tarzı Halk Şiiri: Saz eşliğinde şiir söyleyen âşıkların şiirleri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü