Eğitim Sitesi

Abdu'l Azîm Nedir? Abdu'l Azîm Hakkında Kısaca Bilgi

Abdu'l Azîm Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Abdu'l Azîm:

El-Azim, azamet sahibi anlamınadır.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Kavme: Rükudan doğrulduktan sonra secdeye gitmeden önce bekleyiştir.

    Maturidilik: Akaid konusunda Ebû Mansûr Muhammed b. Mahmud el-Maturîdî’nin (ö. 333/944) görüşlerini benimseyenlerin oluşturduğu Ehl-i Sünnet mezhebine Maturîdiyye (Maturidilik) denilir. Ehl-i Sünneti temel prensiplerini hem ayet ve hadis hem de aklî delillerle savunmuş özellikle Mutezile ve Şia'nın görüşlerini reddetmiştir. Maturîdî'nin Te'vilâtü-’l-Kur’an ve Kitabu’t-Tevhid isimli eserleri bize kadar ulaşabilmiştir. Akılcı davrandığından Eş’ariyye ile Mutezile arasında yer almış irade, kader, hüsün-kubuh, hikmet vb. konularda aklı önceleyen bir tutum sergilemişti Ebu Hanife'nin ciddi bir etkisi vardır İmam Maturîdî’den sonra bu mezhebin gelişmesine Hakîm es-Semerkandî (ö. 342/953), Ebü’l-Yüsr el-Pezdevî (ö. 493/1100), Ebü’l-Muîn en-Nesef (ö. 508/1115), Necmeddin Ömer en-Nesefîö. 537/1142), Nureddin es-Sabuni (ö. 580/1184), Kemaleddin ibni Hümam (ö. 861/1457) gibi alimler ciddi katkılarda bulunmuştur. Maturîdîlik daha çok Türkiye, Balkanlar, Kafksya, Orta Asya, Çin, Hindistan ve Pakistan’da yayılmıştır. Maturîdîliğin bazı görüşleri: • İman, dil ile ikrar, kalp ile tasdik’ten ibarettir • Amel imandan bir cüz değildir. • İnsanın akıl yoluyla Allah’ın varlığına ulaşması mümkündür. • Kur’an Allah’ın kelamıdır. • İnsanın fiillerini Allah yaratır, insan kesb eder. İnsan bütün fillerinden sorumludur. • Cüzi irade ile yaptığımız tercihler yaratılmamıştır. • Büyük günah işleyen kimse günahı helal saymadıkça dinden çıkmaz. • Allah, Ahiret’te görülecektir.

    Tabutulahd: Ahid sandığı, Hz. Musa'nın, savaşlarda ordunun önünde bulundurduğu ve içerisinde Tevrat'a ait metinler ile On Emir'in bulunduğu sandık.

    Cemre-i Akabe: Mekke yönündeki cemrelerin ilkine verilen isimdir. Bu cemreye Büyük Cemre, halk arasında ise "Büyük Şeytan" denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü