Eğitim Sitesi

ALES(Akademik Personel Ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) Nedir? ALES(Akademik Personel Ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) Hakkında Kısaca Bilgi

ALES(Akademik Personel Ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) Terimi Hakkında Bilgiler

Üniversite Terimi Olarak ALES(Akademik Personel Ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı):

Lisans programını bitirdikten sonra eğitimine devam etmek isteyen öğrencilerin Yüksek Lisans veya Doktora programlarına başvurabilmek için girmek zorunda oldukları bir sınavdır.

Türkiye'de, bir lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek; ya da yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi kadrolarına atanabilmek için ALES'e girmek ve başarılı olmak gerekmektedir.

 

    Benzer Üniversite Terimleri

    Doçent: Üniversitelerde profesörden önceki basamakta bulunan öğretim üyesi. Özgün bilimsel çalışmalar yapmış ve doçentlik sınavını başarmış kişidir.

    Tezli Yüksek Lisans: Tamamlama süresi 4 yarıyıl olan iki yarıyılı ders, iki yarıyılı tez çalışmasıyla geçen yüksek lisans programı.

    Danışman: Enstitüde kayıtlı öğrenciye ders ve tez (yüksek lisans tezi, doktora tezi, sanatta yeterlik tezi ve uygulaması) çalışması dönemlerinde rehberlik etmek üzere enstitü yönetim kurulu tarafından atanan öğretim elemanı.

    Öğretim Üyesi: Profesör, doçent ve yardımcı doçentler öğretim üyelerine verilen ünvan.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Üniversite Terimleri Sözlüğü