Eğitim Sitesi

93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) Nedir? 93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) Hakkında Kısaca Bilgi

93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak 93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı):

1876 yılında, Avrupalı Devletlerin Balkanlar'da kalıcı çözüm bulmak amacıyla topladıkları İstanbul Konferansı'nda Balkanlar konusunda ağır şartlar getirilmesi üzerine, Osmanlı Devleti şartları kabul etmemiş, daha sonra düzenlenen Londra Konferansı da aynı şekilde sonuçlanmıştı.

İki konferansta da Osmanlı Devleti'nin şartları kabul etmemesi üzerine, Rusya 1877 yılında Osmanlı Devleti'ne savaş açmıştı. Bu savaşta Plevne savunması ile Gazi Osman Paşa üyük kahramanlıklar göstermiş, fakat Rusların, Yeşilköy'e kadar ilerlemelerine engel olunamamıştı. Bunun üzerine padişah II. Abdülhamit, barış isteğinde bulunmuş ve 3 Mart 1878'de Yeşilköy (Ayestefanos) Antlaşması imzalanmıştı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Cengâver: Savaşçı. Savaşkan, vuruşkan.

    Cem Sultan Olayı: Fatih'in ölümü üzerine Amasya sancağında bulunan Bayezit devşirmelerin desteğiyle tahta geçti. Konya sancağında bulunan ve Türkmenlerin desteklediği Şehzade Cem bunun üzerine taht mücadelesine başladı. Memluklerin'de desteklediği Cem Sultan, Bursa'yı aldı ve adına para bastırıp hutbe okuttu. 1481'de Yenişehir Ovası'nda yenilen Cem, Konya'ya kaçtı. II. Bayezit'in gönderdiği kuvvetlere yenilen Cem Sultan, önce Mısır'da Memlüklülere, ardından da Rodos şövalyelerine sığındı. Yıllarca Avrupa'da dolaştırılan Cem Sultan, 1495 yılında Napoli'de öldü.

    Monoteizm: Tektanrıcılık. Sadece tek bir Tanrı'nın var olduğunu yada Tanrı'nın bir olduğunu öne süren ve bundan dolayı çok tanrıcılığa ve bir dizi ilahi varlığa duyulan inanca karşı olan Tanrı anlayışıdır.

    Devşirme Sistemi: 1. Osmanlı devletinin fethettiği topraklardaki Hristiyan erkek çocuklarını, asker ve yönetici olarak görev almaları için seçmesi ve yetiştirmesidir. 2. Osmanlı'nın fethettiği topraklardan getirdiği çocukları asker ve yönetici olarak yetiştirmesidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü