Eğitim Sitesi

32. Ders : Merkez Açılışı (Orta Seviye)

Ana Sayfa > Satranç Eğitimi Yazıları > 32. Ders : Merkez Açılışı (Orta Seviye)

32. Ders : Merkez Açılışı (Orta Seviye)

Merkez açılışı, genelde yeni başlayanlar için yazılmış kitaplarda kötü olarak anılır. Neden olarakta Vezirin erken oyuna girmesi gösterilir. Bu kanaat bir noktaya kadar doğrudur. Ancak 1990'lı yılların başlarında J.Polgar, Shirov ve Morozevich'in de aralarında bulunduğu bir çok büyük usta bu açılışa bir anda rağbet etmeye başladılar. Günümüzde genelde bu açılış sürpriz mahiyetinde kullanılıyor.

 

AÇILIŞ FİKİRLERİ

 

Peki oyuncuların bu açılışta bulduğu nedir? Genelde Ters kanatlara atılan roklar bu açılışın karakteristikleri arasındadır. Bu da doğal olarak hücum oyuncuları için büyük fırsatlar yaratır. Beyazlar ya Pf3-g4-h4 ve Vf4 formasyonunun kurulmasıyla ya da Vg3 Ph2-h4-h5 formasyonuyla Şah kanadında zayıflıklar oluşturmaya çalışırken. Siyah Atın c6'da bulunması nedeniyle Vezir kanadından gelecek olan karşı-saldırı biraz daha yavaş seyreder. Ancak demokrasi de çareler tükenmez. Beyazların şah kanadından gelecek olan saldırısına karşı Siyahlar, merkezden oyunu açarak, pozisyonu rahatça eşitlerler.

 

TARİHÇE

 

Bu açılışa ortaçağlarda bile rastlanmıştır, ancak teorisi geçen asrın sonlarında geliştirilmiştir. O dönemlerde bu açılışı kullanan isimler hiçte küçümsenecek isimler değildir. Zira o dönemler, Çigorin, Paulsen, Winawer, Gunsberg, Mason, Sultan Khan, Mieses ve Tartakower gibi dönemin en parlak oyuncuları tarafından kullanılmıştır. Ancak yeni dönem, yeni bir stratejik anlayış geliştirmiş ve bu açılışta kitaplıkların tozlu raflarındaki yerini almıştır. Ta ki 1990'ların başına gelinceye dek. 1990'ların yeni anlayışıyla birlikte sürpriz bir açılış statüsünde tekrar oynanmaya başlayan merkez açılışının bilinmeyen bir çok yönü ortaya çıktı. Yine de hâlâ turnuva pratiğinde pek kullanılmayan bu açılışın, bizce hâlâ, bir çok gizli kaynağı bulunmaktadır.

 

OYUNCULAR

 

Açılışın tanıtılmasında A.Shabalov ve J.Polgar'ın katkısı büyüktür. Bununla birlikte günümüzün üst düzey oyuncularından, A.Morozeviç, M.Adams, A.Shirov ve Xie Jun'da bu açılışı kullanmışlardır.

 

add

tag 32. Ders Merkez Açılışı Orta Seviye

32. Ders : Merkez Açılışı (Orta Seviye) Hakkında Yorum Yazın...

  

32. Ders : Merkez Açılışı (Orta Seviye) Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Satranç Eğitimi Yazıları

32. Ders : Merkez Açılışı (Orta Seviye)