Eğitim Sitesi

Çocukların Düzenli Yatma Saatinin Ayarlanması

Ana Sayfa > Rehberlik Yazıları > Çocukların Düzenli Yatma Saatinin Ayarlanması

Çocukların Düzenli Yatma Saatinin Ayarlanması

Çocukların Düzenli Yatma Saatinin Ayarlanması

Bu yazılı kaynak özellikle 12 yaş öncesi çocukları olan velilere faydalı bilgiler içermektedir.

 

Ana-babalığın en zor ve acılı deneyimlerinden biri çocukların yatma saati seremonileridir. Çocuklar, Ana-babaların tam ayaklarını uzatıp dinlenecekleri, rahatlayacakları sırada yeni bir hareketlenme eğilimi gösterirler. Onları yatırmayı becerseniz de su, öpücük, tuvalet, odalarındaki "canavar" bahaneleriyle tekrar yanınıza gelirler ve muhtemelen siz yanlarında olmadan onları uyutamazsınız.Sonunda pes eder ve bezmiş bir şekilde çocuğunuzla birlikte yatarsınız. Sanırım bu durum Ana-babaların daha fazla çocuk istememelerinin nedenlerinden biridir. Aynı zamanda bu durumdan daha sonra artık "canavar" çocuğunuzun yatak odasına değil, sizin ve eşinizin arasına girmiştir diye düşünüyorum.

 

Eğer yukarıdaki paragrafta kendinizden bir şeyler buluyorsanız siz de bu durumdaki bir çok aileden birisiniz demektir. Çocukların yatma saati sorununu çözmenin en iyi yolu bu yatışları bir düzene koymaktır. Yatma saatinin düzene konulması çocuklarınızın kendilerini daha güvenli ve dinlenmiş hissetmelerine yardımcı olur, eşinizle birlikte çocuklar olmadan rahat ve keyifli bir vakit geçirmenizisağlar ve aile kurumunun işleyişini sağlar. Bu düzenli yatma saatini ayarlarken tutarlı olmalısınız.Aldığınız kararlara uymalısınız. Böylece büyümekte olan bir çocuğun ihtiyaçlarından biri olan dinlenmelerini sağlamış olursunuz.

 

Öncelikle, çocuğunuzun dinlenme ihtiyacına ve yaşına göre bir yatma saati belirlemelisiniz. Küçük çocukların dinlenmeleri için yaklaşık 10 saat uyumaları gerekirken, büyük çocuklar daha azı ile de yetinebilir. Ana-babaların da baş başa geçirecekleri zamana ihtiyaçları olduklarını unutmamalı ve çocukların uyku saatini ayarlarken bunu da göz önünde bulundurmalısınız.

 

Daha sonra çocukları yatmaya hazırlamak için onları gevşetecek, sakinleştirecek bir takım faaliyetler hazırlayın. Örneğin bizim evde yatmadan önce düzenli bir şekilde sıcak bir duş yapılır ve onlara kitap okunur. Çocuklar yatağa girdiklerinde yanlarına bir bardak su konur ve hafif müzik dinlemelerine izin verilir.Bazen bir bardak sıcak süt hazırlanacağının da söylenmesi onları gevşetebilir. Çocuklarla birlikte dua okumak da onların oyundan uykuya geçmelerine yardımcı olur.

 

Çocuklar yatağa girmemek için huzursuzluk çıkarıyorsa bir takım yan metotlar üretmek gerekir. Buzdolabının kapısına yapıştırılacak bir işaretleme tablosu işe yarayabilir. Her sabah, sorunsuz geçen bir gecenin ardından çocuk, tabloda bir puan kazanır. beş puan bir ödül demektir, fakat çocuk yatağından kalkmaya devam ederse bunun da bir karşılığı olacaktır. Bir sandalyeden beş dakika boyunca kalkmasına izin verilmeyecektir, ertesi sabah yarım saat erken kalkması gerekecek ya da TV seyretmekten men edilecektir. Bunu yapmanın asıl amacı Ana-babanın bu konudaki ısrarlı tutumunu göstermektir.Kararlarınızdan şaşmamalısınız; çünkü çocuğunuz sizin ciddi olup olmadığınızı kontrol edecektir.

 

Çok zorluklar yaşayacaksınız, ama bıkmadan devam ederseniz bir gün rahatsız edilmeden TV seyredebilecek ya da bir kitap okuyabileceksiniz.

 

add

tag Çocuk eğitimi anne babaya bilgiler çocuklarda uyku düzeni Çocukların Düzenli Yatma Saatinin Ayarlanması rehberlik yazıları eğitim sitesi

Çocukların Düzenli Yatma Saatinin Ayarlanması Hakkında Yorum Yazın...

  

Çocukların Düzenli Yatma Saatinin Ayarlanması Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Rehberlik Yazıları

Çocukların Düzenli Yatma Saatinin Ayarlanması