Eğitim Sitesi

Bir Öğrenci Öğretmenden Ne Bekler

Ana Sayfa > Rehberlik Yazıları > Bir Öğrenci Öğretmenden Ne Bekler

Bir Öğrenci Öğretmenden Ne Bekler

Bir Öğrenci Öğretmenden Ne Bekler

Öğrencilerin öğretmen beklentileri konusunda yapılan değişik araştırmalar bulunmakta. Bu türden araştırmaların okullarda anket şeklinde yapılanları olduğu gibi akademik düzeyde bilimsel araştırma şeklinde de yapılanlar bulunmaktadır. Gerek öğrencilerimizle yaptığımız yüz yüze görüşmelerde olsun gerekse Avrupa ve ABD kaynaklı araştırmalarda olsun ön plana çıkan başlıkları özetlemek istiyorum.

 

Öğrencilerin öğretmen beklentileri denilince ilk sıralarda öğretmenin öğrenciye yaklaşım biçimi konusunda, güler yüzlü olması ve günaydın diyerek karşılaması gelmektedir. Tabiî ki bunun devamında da okuldan ayrılırken güler yüzlü bir şekilde iyi dileklerin iletilmesi beklenen davranışlar arasındadır.

 

Yine ön sıraya çıkan, öğrencilerin öğretmen beklentilerinden biride öğrenci-öğretmen ilişkilerinde saygıya dayalı ve göz temasının kurulduğu bir iletişim beklentisidir. Ayrıca kendilerine özel zaman ayrılması ve özel sorunları ile yakından ilgilenmesi beklentisi de dikkate değer.

 

Öğrenci-öğretmen ilişkisinde öğretmenin ufuk açıcı, yüreklendirici bir yaklaşımın yanında hayal dünyasını geliştirecek ev ödevleri vermesi de beklenen davranış biçimidir. Bu ifadeyi birkaç cümle ile açacak olursak verilen ödevlerin nasıl yapılacağını, kaynakların nerelerden bulunacağını da öğretmenlerin göstermesi gerekmektedir. Son zamanlarda verilen ödevlerin internet cafe çalışanlarınca yapıldığını göz önüne alırsak ödevlerin amaca hizmet etmesi için öğretmenlere bu konuda büyük görevler düşmektedir.

 

Öğretmen-öğrenci ilişkisinde özel zevkler, ilgiler, yetenekler konularında da öğrenciler konuşmak istiyorlar. Öğretmenin öğrenci ile ilgili merak ettiği hobileri, boş zaman etkinlikleri, özel zevkleri konularında yapılacak bir sohbet öğrencilerin kendilerini özel hissetmelerine yardımcı olacaktır.

 

Yabancı bir kaynakta gördüğüm ve beğendiğim bir öğrenci beklentiside defterine, çantasına ya da dolabına kendisini motive edecek ifadelerin bulunduğu küçük notlar alma beklentisidir.

 

Zaman zaman konu dışı olsada sorulacak sorulara cevap alma beklentiside dikkate değer. Ayrıca öğrenciler başarılı olacaklarına inanılmasını ve bu konuda kendilerinin yüreklendirilmesini de istiyorlar.

 

Yukarıda özetlemeye çalıştığım öğrencilerin, öğretmen beklentileri öğretmenler tarafından kısmen yada beklide tamamen yerine getirilmektedir. Bu konuda çalışmak isteyen, öğrenciler ile kolay ve sağlıklı iletişim içerisinde olmak isteyen öğretmenlerimiz için araştırmalara dayalı birkaç beklentiden söz ettim. Şüphesiz bu konuda çok daha başka beklentilerde bulunabilir.

 

Bir başka yazıda da öğretmenlerin öğrenci beklentilerinden söz etmek istiyorum. Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle.

 

Ahmet GÜNAY

Psikolojik Danışman

Kaynak: http://www.aktuelegitim.com

add

tag Bir öğrenci öğretmenden ne bekler aktuelegitim.com Ahmet GÜNAY rehberlik yazıları

Bir Öğrenci Öğretmenden Ne Bekler Hakkında Yorum Yazın...

  

Bir Öğrenci Öğretmenden Ne Bekler Hakkında Yorumlar

sezgin coşkun herkese öneririm 2013-12-25

Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Rehberlik Yazıları

Bir Öğrenci Öğretmenden Ne Bekler