Eğitim Sitesi

Motivasyonu Dışarıda Aramayınız. Motivasyon İçimizdedir

Ana Sayfa > Rehberlik Yazıları > Motivasyonu Dışarıda Aramayınız. Motivasyon İçimizdedir

Motivasyonu Dışarıda Aramayınız. Motivasyon İçimizdedir

MOTİVASYONU DIŞARIDA ARAMAYINIZ. MOTİVASYON İÇİMİZDEDİR

 

            Motivasyonun bilimsel tanımını yaparak akıl hocası pozisyonuna bürünmek ve bir takım alengirli laflar ederek kafanızı şişirmek istemiyorum. Şimdi bahsedeceğim anekdot kadar motivasyonu iyi tanımlayan bir örnek hatırlamıyorum. Bu nedenle doğrudan konuya gireceğim.

            Afrika’da her sabah bir aslan uyanır. Kafasında tek bir düşünce vardır.O da Afrika’daki en yavaş  koşan ceylandan daha hızlı koşmak.

            Yine Afrika’da her sabah bir ceylan uyanır. Onun da kafasında tek bir düşünce vardır. Afrika’daki en hızlı koşan aslandan daha hızlı koşmak.

            Aslan ya da ceylan olmanızın hiç önemi yoktur. Yeter ki güneş doğduğunda koşmanız gerektiğini özellikle hangi yöne koşmanız gerektiğini bilin yeterli. Hem de herkesten daha hızlı koşmanız gerektiğini yerleştirin beyninize.

            Ben bu koşma meselesine motivasyonun ta kendisi diyorum işte.

            Bizim insanlarımız motivasyonu dışarıda ararlar genellikle. Oysaki dışarıdan gelen motivasyon çok inandırıcı ve sürekli değildir. Asıl motivasyon kaynağı içimizdedir. Hem inandırıcıdır hem tükenmez. Hem de öz ve öz kendi ürünümüz kendi malımızdır.

            İçsel motivasyon için bize lazım olacak bazı ipuçları vermek isterim sizlere.

  1. Temiz bir kağıda iki paragraf olacak şekilde arzu ettiğiniz   geleceğin  hikayesini   yazın. Gelecekte yapmakta olduğunuz şeyi, yaşadığınız yeri,  ve sahip olduklarınızı yazın. Bu sizi hem şimdi hem de gelecekte  motive edecektir. Hayal kurmaktan korkmayın. Hayallerniz hedeflerinize giden yolda size ışık tutacaktır. Ancak hayaller ile hedefleri ileriki zamanda ayrıştırmayı ayrı ayrı yerlere koymayı da ihmal etmeyin. Aksi takdirde hayal dünyasına takılı kalır yerinizde sayarsınız. Bilesiniz ki yerinde sayanlar yürüyenlerden çok ayak patırtısı çıkartılar.
  2. Geçmişi gözünüzde canlandırın. Geçmişinizi gözünüzde canlandırdığınızda,  daha önce nerede olduğunuzu ve  ne kadar   yol kat  ettiğinizi  görürsünüz. Planlı hedeflerinize ne kadar ulaştığınızı ve nerelerde  hata  yaptığınızı  anlarsınız. Bu hataları düzeltme imkânı bulursunuz. Bu sizin doğru yolda ilerlemenizi sağlayacaktır. Ama geçmişe çok takılı da kalmayın. Dikiz aynasına bakarak araba kullanamazsınız.
  3. Sizi motive eden  film ve  alıntıların  bir  arşivini  oluşturun. Size huzur veren sizi motive eden film ve müzik alıntıları sizin olumlu düşünmenize ve olumlu duygular üretmenize destek olacaktır. Sizde gerginlik ve korku uyandıran filmler ile sizi karamsarlığa sevk eden müzik ürünlerinden uzak durmanızı tavsiye ederim. Çünkü karamsarlık motivasyonun düşmanıdır. Gerginlik ise sizi daha çok hata yapmaya sevk eder.
  4. Hedeflerinizi belirleyin. Çünkü nereye gittiğini bilen insana herkes yol açar ve destek çıkar. Hedefi olmayan insan okyanusun ortasında pusulasız yol almaya çalışan bir gemiden farksızdır.
  5. Sürekli öğrenmeye devam edin  ve  asla  durmayın. Sizi ilgilendiren şeyler hakkında sürekli okuyun,  dinleyin ve öğrenin. Öğrendikçe motivasyonunuz ve kendinize olan güveniniz artacaktır kuşkusuz. Ayrıca öğrendiklerinizi başkalarına da öğretirseniz daha iyi öğrenirsiniz unutmayın. dersimiz.com
  6. Size yöneltilen soruların cevabını bilmiyorsanız eğer, bilmiyorum demenin tadını çıkarın. Ama sonra hemen öğrenin. Çünkü bilmiyorum demek utanılası bir durum değildir.
  7. Kendiniz için ödüller belirleyin. Hedeflerinize  ulaştığınızda  yada küçükte olsa hedefinize doğru bir  adım attığınızda kendinizi  ödüllendirin ve bunu kutlayın.
  8. Kendinizi küçümsemeyin. Siz kendinizi küçümserseniz. Başkaları sizi asla kabullenmez ve takdir etmez unutmayın. Kendinizi dev aynasında da görmeyin ama. Bu da kendinizi küçümsemeniz kadar tehlikeli bir durumdur.
  9. Eğitilebilir olun. Eğitilmeyi istemek cesaret gerektirir. Gerektiğinde danışmanlık istenmeyin. Fazla özgüven insanı yardım istemekten alı koyar. Fazla özgüven freni patlamış kamyon gibidir. Önüne kattığını ezer geçer. Bu nedenle kaygınızı ve özgüveninizi orta düzeyde tutun.
  10. Yardıma ihtiyacınız varsa isteyin. Yoksa aksini ispatlayın. Yardım istemek utanç verici bir durum değildir. Tam tersine insani bir duygu ve durumdur.
  11. Sıkıntı duyduğunuz durumlarda ara vermesini bilin. Bu sizin olaylara farklı bir perspektiften bakmanızı  sağlayacaktır. Aksi halde çözümün değil sorunun bir parçası olursunuz. Ara vermek başarısızlıklarınızı ve hatalarınızı görmenizi sağlar. Önünüzdeki siz ve pus perdesini aralar. Ormanın güzelliğine içine girerek göremezsiniz. Mutlaka yüksekçe bir tepeye çıkıp oradan bakmanız gerekir.
  12. Temasta kalın. Temasta  kalmak başarının temelidir. Bağlantı kurmanız gereken kişilerin listesini  hazırlayın ve güncelleyin. Başarısız ve demotive insanlardan uzak olun.
  13. İsteğinizi dile getirin. İmaları bırakın insanlar düşüncelerinizi okuyamazlar. İmalarınız anlaşılamaz ve hayal kırıklığı yaşarsanız.
  14. Düzenli olun. Çünkü fiziksel dağınıklık kesinlikle zihinsel dağınıklığa davetiye çıkarır.
  15. Arkadaşlarınızı seçin. Negatif düşünen ve olumsuzluk aşılayan kişilerle arkadaş olmayın. Negatif ve olumsuz düşünce davranışı bulaşıcıdır.
  16. Kendinize bir model bulun. Kendisinden bir şeyler öğrenebileceğiniz model  seçin. Bu kişi sizin saygı duyduğunuz  ve  kendisi  gibi olmak istediğiniz     birisi olmalıdır. Onun karda açtığı ayak izlerine basarak yürüyün. Bir metrelik karlı yolda kendinize bir yol açmayı düşünürseniz bu sizi çok yoracaktır.
  17. İyimser olmak için çaba harcayın. İnsanların ne kadar  başarılı oldukları iyimser yada  kötümser olmalarına  göre  değişir. Pozitif  davranışlara  sahip olmak, üzerinde   uğraşmanız   gereken  bir  şeydir. Önemli olan  ne olduğunuz  yada  ne  olmadığınız  değil,  ne olabileceğinizdir.
  18. Dikkatinizi verin. FIRSAT  HER YERDEDİR! Ve  ortaya  çıktıklarında fark edebilmek için dikkatinizi vermelisiniz. Yeniden ve farklı cephelerden  bakmayı deneyin,  farklı şeyler göreceksiniz.
  19. Başkalarına yardım edin. Hizmet etmek  bize  kedimizi iyi  hissettirir. Unutmayın. Yanan  bir mum başka  bir  mumu  yaktıktan sonra daha  az yanmaz.
  20. İlermenizi ölçün. Çalışmalarınızdaki ilerlemenizi ölçün. İlerlemenizi ölçmek, hedefiniz gerçekleşinceye kadar motivasyonunuz en üst seviyede tutacaktır.
  21. Teşekkür ederim demekten korkmayın. Bir şeyi doğru yapan birini  gördüğünüzde teşekkür ederim  deyin. Teşekkür verenin aldığı bir  hediyedir. Teşekkürünüzü geciktirmeyin.
  22. Öğrenilmiş çaresizliğe teslim olmayın.Çünkü öğrenilmiş çaresizlik duygusu sizin hiçbir şeyi başaramayacağınıza sizi inandırır. Öyle inandır ki yerinizden bile kıpırdayamazsınız.

Benden söylemesi; Yapabileceğinize inanırsanız da haklısınız, inanmazsanız da  haklısınız. SEÇİM SİZİN…

 

                                                                            Mehmet TUNGA

                                                           Eğitim Bilimci ve Kişisel Gelişim Eğitmeni

mehmettunga_burdur@hotmoail.com

add

tag motivasyon rehberlik yazıları Eğitim Bilimci Kişisel Gelişim Eğitmeni Mehmet TUNGA

Motivasyonu Dışarıda Aramayınız. Motivasyon İçimizdedir Hakkında Yorum Yazın...

  

Motivasyonu Dışarıda Aramayınız. Motivasyon İçimizdedir Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Rehberlik Yazıları

Motivasyonu Dışarıda Aramayınız. Motivasyon İçimizdedir