Eğitim Sitesi

Çoktan Seçmeli Sorularda Başarı İçin İpuçları

Ana Sayfa > Rehberlik Yazıları > Çoktan Seçmeli Sorularda Başarı İçin İpuçları

Çoktan Seçmeli Sorularda Başarı İçin İpuçları

Çoktan Seçmeli Sorularda Başarı İçin İpuçları

ABD'li eğitimci Ron Fry'ın "Öğrenci Çalışma Teknikleri" serisi içinde en önemli ikinci kitap olan "Test Nasıl Çözülür ? " kitabı sınavlara hazırlanan öğrenciler için önemli ipuçları veriyor. Öğretmenlerin nasıl soru hazırladıklarından, objektif testlerde elenecek cevaplara kadar bilgiler içeren kitapta çoktan seçmeli sorular için on altı ipucu veriliyor:

 

1. Soruyu çok fazla okuyarak zihninizi karıştırmayın. Testi hazırlayan kişinin ne demek istediğini düşünüp durmayın. Cevabınızı ayrıntıya indirip yanlış yola gitmeyin.

 

2. Ana kelimelerin altını çizin.

 

3. İki cevap da birbirine benziyorsa, cevap, büyük ihtimalle ikisi de değildir.

 

4. İki şık birbirinin zıttıysa, bunlardan biri doğrudur.

 

5. Yanlış olduğuna kesin emin olmadıkça, ilk tahminde bulunduğunuz cevabınızı değiştirmeyin. ( Bazen çok zeki olduğunuzdan, kendinizi kandırabilirsiniz.)

 

6. Negatif sorulara ve sizi yönlendirecek soru sözcüklerine dikkat edin. "Aşağıdakilerden hangisi olamaz?" gibi.

 

7. Eğer şıkların içinde "hepsi", "her zaman", "hiçbiri" veya "boş" gibi cevaplar varsa genellikle yanlıştır. Bunu her zaman söylerim.

 

8. "Bazen", "çoğunlukla", "bazıları" gibi şıklar da çoğunlukla doğrudur.

 

9. Doğru cevabı bilmiyorsanız, yanlışları bulmaya çalışın.

 

10. Kelimelerin anlamını bilmeden bir seçeneği elemeyin.

 

11. Cevapları okuyun. Aldanmamaya dikkat edin. Akıllı bir hazırlayıcı, ilk şıkkı neredeyse doğru cevap gibi gösterip diğer cevapları okumadan onu işaretlemenizi isteyebilir.

 

12. Standart bir test oluyorsanız, aynı bölümün cevaplarını cevap kağıdına aynı anda geçirin. Bu zamandan kazanmanızı sağlayacaktır. Sadece dikkatli olun, kaydırmamaya dikkat edin.

 

13. Eğer size uzun bir paragraf verilmişse ve bunun hakkında sorulan soruların cevaplarının bulunması istenmişse, ilk önce soruları okuyun. Bu sorular sizin makaleyi hangi yönden düşünüp okumanız gerektiğini gösterecektir. Tarihler soruluyorsa, okurken tarihleri yuvarlak içine alın. Sonuçlardan çok nedenleri arıyorsanız, okuma yönünüzü değiştirin. Cevaplara bakmadan önce soruyu okuyun ve cevabın ne olduğunu siz söyleyin. Cevabınız şıklarda varsa kandınız.

 

14. Çoğunlukla uzun ve karışık gibi gözüken cevaplar doğrudur; çünkü sinsi hazırlayıcımız aklınızı karıştırmak için aslında çok basit olan cevabı değişik sözcüklerle veya tamlamalarla anlatır.

 

15. Özellikle çok basit ve doğru gibi görünen seçeneklere şüphe ile yaklaşın. Öğretmeniniz size böyle bir kolaylığı niye yapsın? Çok basit, şaşırtmak için.

 

16. Bir soruyu ilk okuduğunuzda zor geliyorsa vazgeçmeye kalkışmayın. Soruya başka bir açıdan bakın, kendi kelimelerinizle cümleyi yeniden kurun.

 

add

tag Çoktan Seçmeli Sorular Başarı İçin İpuçları rehberlik sınavda başarı doğru test çözmek test çözerken nelere dikkat edilir

Çoktan Seçmeli Sorularda Başarı İçin İpuçları Hakkında Yorum Yazın...

  

Çoktan Seçmeli Sorularda Başarı İçin İpuçları Hakkında Yorumlar

test kolik gerçekten de doğru çıkıyo 2016-03-23

zekalı çookkkk güzel bilim sanat zeka sınavıda ihtiyacım olacak inşallah sınavı kazanırım :) 2015-03-21

eda bu konular benim daha başarılı olmamı sağlayacak iyi ki varsınızzzzzzzzzz 2015-03-08

ayşe sena ersoy söylediğiniz içn çok çok teşekkürler 2014-01-12

emir 7. maddede eğer cevapta her zaman varsa genellikle yalnıştır demişsiniz ve ardından kurduğunuz cümlede her zaman kelimesini kullanmışsınız çelişkili bir yaklaşım :)) 2013-08-13

selen çok sağolun çok yardımcı oldunuz. :) 2013-04-09

EMİNE BİLGİ YARARLI OLUYOR ÇOOOOOOOOOOOOOOOOOK SAĞOLUN
2011-11-03

Yazılan son 7 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 7 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Rehberlik Yazıları

Çoktan Seçmeli Sorularda Başarı İçin İpuçları