Eğitim Sitesi

23- Sultan Üçüncü Ahmed Han (Kısaca)

Ana Sayfa > Osmanlı ve Padişahlar Hakkında Bilgiler > 23- Sultan Üçüncü Ahmed Han (Kısaca)

23- Sultan Üçüncü Ahmed Han (Kısaca)

23- Sultan Üçüncü Ahmed Han (Kısaca)

Babası: Dördüncü Mehmed

Annesi: Emetullah Rabia Gülnüş Sultan

Doğumu: 31 Aralık 1673

Vefatı: 1 Temmuz 1736

Saltanatı: 1703 - 1730 (27 Sene)

 

Üçüncü Ahmed, uzun boylu, kara gözlü, doğan burunlu ve buğday benizli idi. Hattat ve şairdi. Necib mahlasıyla şiirler yazmıştır.Musikiden de fevkalade anlardı.

 

Devrinde Oran Şehri İspanyollardan alındı. 1711 senesinde Prut seferine çıkıldı. Prut Ovasında Rus Ordusu feci şekilde kıstırıldı ve Rusya ile anlaşma yapıldı. İsveç Kralının 4 senelik misafirliği de bu devire rastlamıştır.

 

Azak Ruslardan geri alındı. 1715'de Mora seferi yapıldı ve Mora Venediklilerden geri alındı. 1718'de Almanya ve Venedik'le Pasorofça sulhü yapıldı. Lâle Devri denilen meşhur devir bu tarihten sonra başladı.

 

1722'de Dağıstan Türk tabiiyetine girdi. Ancak 1723'de İran Savaşı başladı. İran'ın beş büyük eyaleti işgal edildi. Hemedan Anlaşması 1727'de yapıldı. Sonradan İranlılar işgal edilen yerlerin bir kısmını geri aldılar. Yine 1727'de ilk Türk Matbaası açıldı.

 

28 Eylül 1730'da Patrona Halil İsyanı oldu. Üçüncü Ahmed durumun vahametini anladı ve yeğeni Birinci Mahmud'u padişahlığa oturttu. dersimiz.com

 

Bir müddet sonra da 62 yaşında olduğu halde vefat etti. (Allah rahmet eylesin.)

 

Silsile-i Saadât-ı Nakşıbendiyye'den Şeyh Muhammed Nüru'I - Bedvani (k.s.) Hazretleri .(H. 1135), Üsküdarlı Şeyh Mehmed Nasühi Efendi, Ruhul Beyan sahibi Bursa'lı Şeyh İsmail Hakkı Celveti Hazretleri (H. 1137) Üçüncü Ahmed devrinde vefat etmişlerdir.

 

Erkek Çocukları: Birinci Abdülhamid, Üçüncü Mustafa, Süleyman, Bayezid, Mehmed, İbrahim, Numan, Selim, Ali, İsa, Murad, Seyfeddin, Abdülmecid, Abdülmelik.

 

Kız Çocukları: Emine, Rabia, Habibe, Zeyneb, Zübeyde, Esma, Hatice, Rukiye, Saliho, Atike, Reyhan, Esıme, Ferdane, Nazife, Naile, Ayşe, Fatma, Emetullah, Ümmüselma, Emine, Rukiye, Zeyneb, Sabiha.

add

tag Sultan Üçüncü Ahmed Sultan Üçüncü Ahmed hayatı Osmanlı Osmanlı padişahları padişah hayatları padişah çocukları

23- Sultan Üçüncü Ahmed Han (Kısaca) Hakkında Yorum Yazın...

  

23- Sultan Üçüncü Ahmed Han (Kısaca) Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Osmanlı ve Padişahlar Hakkında Bilgiler

23- Sultan Üçüncü Ahmed Han (Kısaca)