Eğitim Sitesi

Sıhhi Tesisatçı Hakkında Bilgi

Ana Sayfa > Meslekler Hakkında Bilgiler > Sıhhi Tesisatçı Hakkında Bilgi

Sıhhi Tesisatçı Hakkında Bilgi

Sıhhi Tesisatçı

TANIM

 

Binalarda; su tesisatının (temiz ve atık su), kömür veya güneş enerjisi ile çalışan ısıtma sistemlerinin kurulması, bakım ve onarım işlerini yapan kişidir.

 

GÖREVLER

 

Binada;

- Su veya ısıtma sistemleri için gereken malzemeyi saptar,

- Boruların geçebilmesi için binanın duvarlarında delikler açar,

- Boruları gereken boyda keser, büker, diş açar, birbirine ekler,

- Hidrofor tesisatını kurar, pompa bağlantılarını yapar ve çalıştırır,

- Sistemde bozukluk olduğunda onarır.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 

Aletler: Boru anahtarı, paftalar, mengeneler, testere, metre, çekiç, murç, keski, eğe, balyoz, teneke makası, çeşitli ısıtıcılar, havya, su terazisi, elektrik ark kaynak makinesi ve takımı ile oksiasetilen kaynak seti, manometre vb.

Malzemeler: Sıhhi tesisat ekleme parçaları, boru çeşitleri, sülyen, kendir veya diğer sızdırmazlık malzemeleri, vanalar, musluklar, bataryalar, sifonlar, lavabo, klozet, duş, yıkanma teknesi, süzgeçler vb.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

- Bedence güçlü, görme, duyma, koku alma, renk körlüğü ve allerjik rahatsızlıkları olmayan,

- Ellerini ustalıkla kullanabilen,

- Normal düzeyde zihinsel yeteneğe sahip kimseler olmaları beklenir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Sıhhi tesisatçılar açık ve kapalı alanda genellikle bina içinde ve inşaatlarda çalışırlar. Çalışma ortamı binanın her yeri olabilir. Çalışırken yaptıkları işin gereği olarak çevreyi kirletebilirler. Sıhhi tesisatçı çalışmalarında genellikle malzeme ve aletlerle ilgilidir. Zaman zaman yardımcılar ve iş sahipleri ile iletişime girebilir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

Meslek eğitiminden sonra, kamu ve özel sektörde iş bulma olanağı çoktur. Ayrıca, ustalık belgesi olanlar, kendi işyerlerini kurup çalışabilmektedirler. İnşaat sektörünün yoğun olduğu bölgelerde, meslek iyi biliniyorsa, işsiz kalma riski yoktur. Kadınları bu meslekte görmek pek mümkün değildir.

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

 

Mesleğin eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde "Gaz ve Tesisat Teknolojisi" alanı "Isıtma ve Sıhhi Tesisatçılık" dalında verilmektedir. Ayrıca, meslek liselerinin "Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme" alanı "Isıtma ve Sıhhi Tesisat" dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

 

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;

- En az ilköğretim okulu mezunu olmak,

- 14 yaşını doldurmuş olmak,

- Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,

- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

Meslek Liselerine giriş koşulları;

- İlköğretim okulu mezunu olmak,

- Meslek liselerine giriş koşullarını taşımak gerekmektedir.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

 

Mesleki eğitim merkezlerinde mesleğin eğitim süresi ilköğretimden sonra 2 yıl, lise ve daha üst düzeyde genel eğitimden sonra ise 1 yıldır. Meslek liselerinde ise eğitim süresi 4 yıldır.

Pratik eğitim işletmelerde gerçekleştirilmekte olup, haftanın bir günü teorik eğitim mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir.

- Sıhhi tesisatçılık mesleğinde eğitimin ilk döneminde meslekte kullanılacak malzemeler, takımlar tanıtılır. Basit atölye çalışmaları yaptırılır. Lehim, çinko, demir işleri öğretilir. Tenekeden veya saç parçalarından çeşitli parçalar yaptırılır. Boru kesme, boruya diş açma, boru montajı, tesisat armatürlerinin (lavabo, klozet vb.) montajları yaptırılır.

- Eğitimin ortalarında tamamen sıhhi tesisat işlemleri, hidrofor bağlantıları, güneş enerjisi sistemleri öğretilir.

- Eğitimin son aşamasında ısıtma tesisatçılığı ağırlıklı müfredat uygulanır. Endüstri meslek liselerinde doğalgaz tesisatçılığı uygulamaları da gösterilmektedir.

 

MESLEKTE İLERLEME

 

- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Ustalık eğitimi 176 saat olup, bu eğitimde İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği, İş ve İnsan İlişkileri, Çalışma Hukuku, İşletme Bilgisi, Sigorta ve Vergi Mevzuatı, Muhasebe ve Ekonomi derslerinin yanı sıra İleri Meslek Bilgisi derslerini alırlar. 3 yıl sonunda ustalık sınavlarına katılabilirler.

- Ustalık için öngörülen teorik eğitime devam etmeyenler ise bir işyerinde 5 yıl çalıştıktan sonra (çalıştıklarını SGK primleri ile belgelemek şartıyla) ustalık sınavına katılabilirler. Ustalık belgesi alanlar mesleki eğitim merkezlerinde 40 saatlik iş pedagojisi kurs programını tamamlayıp sınavda başarılı olduktan sonra "Usta Öğreticilik" belgesi alabilirler.

- Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesinin alınması zorunludur.

- İlköğretim (ortaokul) mezunu kalfa ve ustalar, mesleki ve teknik açık öğretim lisesine devam ederek, meslek lisesi diploması alabilirler.

 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

 

Endüstri meslek liselerinin 2. ve 3. yıllarında ve çıraklık eğitiminde, uygulamalı derslerin verildiği işletme tarafından, asgari ücretin %30'undan az olmamak şartıyla ücret verilir.

Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır.

Meslek eğitimi bittikten sonra, ortalama kazanç, asgari ücretten başlayıp, asgari ücretin 3 katına kadar çıkmaktadır. Ancak, özel olarak kendi işyerlerini açanlar, asgari ücretin 10 katından daha fazla kazanabilmektedirler.

 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

 

- İlgili Eğitim Kurumları,

- Meslek Elemanları

- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,

- Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri

add

tag sıhhi tesisatçı meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları

Sıhhi Tesisatçı Hakkında Yorum Yazın...

  

Sıhhi Tesisatçı Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Sıhhi Tesisatçı Hakkında Bilgi