Eğitim Sitesi

Radyoloji (Röntgen) Teknisyeni Hakkında Bilgi

Ana Sayfa > Meslekler Hakkında Bilgiler > Radyoloji (Röntgen) Teknisyeni Hakkında Bilgi

Radyoloji (Röntgen) Teknisyeni Hakkında Bilgi

Radyoloji (Röntgen) Teknisyeni

RADYOLOJİ (RÖNTGEN) TEKNİSYENİ

 

Hekimlerin verdiği yönergeye göre, hastanın vücudunun belirli kısımlarının, filmini röntgen denen cihazla çeken kişidir.

 

GÖREVLER

 

- Film çekilecek hastayı hazırlayarak röntgen masasında uygun pozisyonda durmasını sağlar ve yapılacak işlemle ilgili bilgiler verir,

- Hastayı ve röntgen tüpünü film çekilecek bölgenin hizasına getirip kumanda düğmelerine basarak röntgen filmi çeker,

- Çekilen filmin banyosunu yapar, dosyalara yerleştirir ve üzerine hastanın künyesini yazar. Filmin ilgili servis veya polikliniklere teslim edilmesini sağlar.

- Röntgen arşivinin düzenli olarak çalışmasını sağlar, laboratuar istatistikleri hazırlar.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 

- Röntgen cihazları, filmler, film kasetleri, enjektör ve çeşitli ilaçlar,

- Kurşun gözlük, kurşun paravana,

- Banyo tankları, kurutma dolapları,

- Çeşitli kırtasiye malzemeleri ve röntgen havale kartları vb.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

Radyoloji (Röntgen) Teknisyeni olmak isteyenlerin;

- Göz-el koordinasyonu gelişmiş,

- Fen alanına özellikle fizik ve biyoloji konularına ilgili,

- İnsanlarla işbirliği içinde çalışmayı seven,

- Söylenen veya yazılan talimatları anlayan ve bunları uygulayabilen,

- Bedence güçlü ve dayanıklı,

- Gözleri sağlam, dikkatli, sorumlu ve tedbirli,

- Güleryüzlü ve sabırlı

kimseler olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Radyoloji (Röntgen) Teknisyenleri, hastane ve dispanserlerde, karanlık odalarda görev yaparlar. Görevleri sırasında cihaz kullandıkları için birinci derecede makinelerle ilgili görünürler, ancak insan ilişkileri bu meslekte çok önemlidir. Sürekli X ışınları altında çalışmak bazı hastalıklara yol açabileceği için röntgen teknisyenleri ya ek tazminat alırlar ya da erken emekli olabilirler.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

Ülkemizde yatılı olarak eğitim veren sağlık meslek liseleri kademeli olarak üniversitelere bağlandığından gündüzlü olarak eğitim yapan sağlık meslek liselerinden mezun olan öğrenciler Sağlık Bakanlığı'nın yatılı ve yatısız tedavi kurumları ile koruyucu sağlık hizmetleri veren kuruluşlarında kadro imkanlarına göre atama sonucu görev almaktadırlar. Ayrıca SGK, üniversite ve çeşitli kuruluşlara bağlı hastanelerde, klinik ve polikliniklerde ve özel sektörde görev alabilmektedirler.

Bu meslekte hem bayanlar hem de erkekler rahatlıkla çalışabilirler.

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

 

Radyoloji Teknisyenliği mesleğinin eğitimi aşağıdaki sağlık meslek liselerinin Sağlık alanı Radyoloji dalında verilmektedir.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

 

Sağlık Meslek Liselerine girebilmek için ilköğretim okullarının 6-7-8. sınıflarında yapılacak olan "Seviye Belirleme Sınavlarının" (SBS) sonucuna, yıl sonu ders ortalamaları ile belirlenen Yıl Sonu Başarı Puanının (YBP) eklenmesi ile elde edilecek olan yeterli Genel Orta Öğretim Yerleştirme Puanına (G-OYP) sahip olmak gerekmektedir.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

 

Sağlık meslek liselerinde eğitim 4 yıldır.

 

Öğrenciler eğitimleri süresince;

- Diğer liselerde uygulanan tüm kültür dersleri; Tarih, Coğrafya, Matematik, Felsefe, Fen, Türkçe, Yabancı Dil, Trafik ve İlk Yardım derslerinin yanı sıra meslek derslerini de ağırlıklı olarak almaktadırlar.

- Eğitimin 1. yılında pratik eğitim ile teorik eğitim bir arada okullarda verilmektedir. 2, 3 ve 4. yıllarda pratik eğitim sağlık kuruluşlarında ağırlıklı olarak, teorik eğitim ise yine okulda verilmektedir.

 

Uygulama eğitimi sırasında kazandırılan bilgi ve beceriler;

- Hastaneyi ve röntgen laboratuvarlarının fiziki yapısını tanımak,

 

- Grafi ve skopide uygulama yapacağı röntgen makinesinin teknik özelliklerini ve makinenin kaç miliamper güçten oluştuğunu bilmek, hangi miliamper kademelerinin hangi vücut kısımları grafilerinde kullanılacağını makine üzerinde göstermek ve yaptırmak,

 

- Radyografi, radyoskopi ve radyoterapi uygulamalarında hastanın hazırlığı, pozisyon verilmesi, çekim teknik işlerini yaptırarak beceri kazanmalarını sağlamak,

 

- Çekilen filmlerin banyolarını ve bu işlemleri takip etmek, filmlerin kurutulması ve üzerinin yazılması, hazır hale getirilmesi ve film raporlarının daktilo edilmesi konusunda beceri kazandırmak,

 

- Röntgen laboratuvarına gerekli malzemenin temini işlemlerini yapmak ve yaptırmak ile,

Sağlık personeline yakışır tutum ve davranışlar kazandırılır.

Ayrıca, 9. sınıfta genel kültür derslerinin yanında tanıtım ve yönlendirme dersleri de verilmektedir.

 

MESLEKTE İLERLEME

 

Sağlık meslek liselerinin Radyoloji/Radyoloji Teknisyenliği bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde Elektronörofizyoloji, Fizik Tedavi, Radyoloji, Radyoterapi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sağlık Kurumları İşletmeciliği (Açıköğretim) önlisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

 

Ayrıca, mezunlar ÖSYM tarafından yapılan ÖSS'ye girip başarılı olmaları ve üniversitelerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (Sağlık Y.O.), Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Sağlık Y.O.)lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

 

Meslek mensupları hizmet verdikleri kurumların bünyesinde yapılan hizmet-içi eğitim programıyla mesleki bilgilerini geliştirebilirler.

 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

 

Sağlık meslek liselerinde okuyan öğrenciler için herhangi bir maddi kazanç söz konusu değildir.

Radyoloji (Röntgen) Teknisyenleri Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve üniversitelere bağlı kurumlarda işe başlarlarsa 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak çalışırlar. Ücretleri asgari ücret baz alındığında bunun 2-3 katı civarındadır. Özel klinik veya polikliniklerde ise ücret işteki pozisyonlarına göre değişmektedir.

 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

 

-Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı

-İlgili eğitim kurumları,

-Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,

-Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu il ve şube müdürlükleri.

add

tag radyoloji (röntgen) teknisyeni radyoloji röntgen teknisyeni meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları

Radyoloji (Röntgen) Teknisyeni Hakkında Yorum Yazın...

  

Radyoloji (Röntgen) Teknisyeni Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Radyoloji (Röntgen) Teknisyeni Hakkında Bilgi