Eğitim Sitesi

Odyometrist Hakkında Bilgi

Ana Sayfa > Meslekler Hakkında Bilgiler > Odyometrist Hakkında Bilgi

Odyometrist Hakkında Bilgi

Odyometrist

TANIM

İnsanların işitme bozukluğunun derecesini çeşitli testler yardımı ile saptayan ve hastanın durumuna göre işitme cihazı ihtiyacını belirleyen ve uygulayan, gerekli durumlarda konuşma tedavisi veren kişidir.

 

GÖREVLER

▪ Kulak-Burun-Boğaz hekiminin hastayı muayenesinden sonra kulak hastalıklarının tanısı ve tedavi şeklinin belirlenmesinde yardımcı bir laboratuar hizmeti olan odyolojik testleri hekimin isteği doğrultusunda uygular,

▪ İşitme ölçümü yapar ve test sonuçlarını hekime sunar,

▪ Ağır işiten hastalara işitme cihazı uygular,

▪ Gerektiğinde konuşma tedavisi verir,

▪ Okullarda işitme taramaları yapar.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

▪ Odyometri,

▪ Timpometri,

▪ Elektrofizyolojik odiyometre (ERA, BERA),

▪ İşitme cihazları,

▪ Denge testleri (Kalorik test),

▪ Alan odiyometrisi (Çocuklarda).

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

▪ Odyometrist olmak isteyenlerin;

▪ Üst düzeyde genel yeteneğe sahip,

▪ Biyoloji, elektronik ve fizik konularına ilgili ve bu alanda başarılı,

▪ Hasta insanlara yardım etmekten hoşlanan,

▪ Sorumluluk sahibi, dikkatli ve titiz,

▪ Hoşgörülü ve sabırlı

▪ kimseler olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Odyometristler hastanelerde ve muayenehanelerde, özel eğitim merkezlerinde görev yaparlar. Görev yeri sessiz ve temizdir. Bazen işitme bozukluğu olan küçük çocuklara ve özürlülere işitme testi uygulamakta zorlukla karşılaşılabilirse de iş genellikle rahat ve tehlikesizdir. Çalışmaları sırasında yoğun olarak kulak, burun, boğaz hekimleriyle, teknisyenlerle, hasta ve hasta yakınlarıyla, zaman zaman çocuk gelişim uzmanlarıyla iletişim halindedirler.

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi fakültelerin sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarının "Odyometri" ön lisans programında verilmektedir.

"Odyometri" programı halen aşağıdaki üniversiteler bünyesinde bulunmaktadır:

▪ Ankara Üniversitesi Sağlık MYO,

▪ Cumhuriyet Üni. (Sivas) Sağlık Hizmetleri MYO,

▪ Dokuz Eylül Üniversitesi(İzmir) Sağlık Hizmetleri MYO,

▪ Ege Üniversitesi ( İzmir), Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO,

▪ Erciyes Üniversitesi (Kayseri), Halil Bayraktar Sağlık Hizmetleri MYO,

▪ Hacettepe Üniversitesi ( Ankara) Sağlık Hizmetleri MYO,

▪ Trakya Üniversitesi ( Edirne), Sağlık Hizmetleri MYO.

 

ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER

▪ Matematik,

▪ Fen Bilimleri.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Meslek liselerinin Tıp Elektroniği, Tıbbi Sekreterlik, Tıp Sekreterliği, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Biyomedikal Cihaz Teknolojisi bölümlerinden mezun olanlar "Odyometri" ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler.

Ortaöğretim Başarı Puanları, okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Bölge'leri (METEB)'leri ve mezuniyet yılları dikkate alınarak kontenjan dahilinde yerleştirilebilirler.

 

Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli "YGS-1" puanı almaları halinde sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde yerleştirilebileceklerdir.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Odyometri eğitim programı 2 yıl olup, eğitim pratik ve teorik olarak verilmektedir.

Odyometri programının;

1, yılında : Fizyoloji, Anatomi, Tıbbi Terminoloji, Fizik, Davranış Bilimleri, Mesleki Teknoloji, İşitme ve Ölçümü, Kişilerarası İlişkiler, İşitme ve Konuşma Anatomisi ve Fizyolojisi, İşitme Kayıpları Kliniğe Giriş, Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi ve Yabancı Dil.

2. yılında : İlk Yardım, ODY Uygulamalar, Konuşma Gelişimi, Atipik Çocuk Psikolojisi, İşitme Cihazları, Odiyometride İleri Test Yöntemleri, Hastane İdaresi, Ves-libüler Sistem ve Test Yöntemleri, Çocuk Test Yöntemleri okutulmakta olup, ayrıca seçmeli dersler alınmaktadır.

 

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

Eğitimini başarı ile tamamlayanlar ""Odyometri" ön lisans diploması" ve "Odyometrist" unvanı verilir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Meslek elemanları, Sağlık Bakanlığı, üniversiteler, Sosyal Sigortalar Kurumu'na bağlı sağlık kuruluşlarıyla, özel hastanelerde, özel işitme testleri uygulayan merkezlerde görev yapabilirler.

 

Halen hastanelerde ve diğer ilgili kuruluşlarda odiyometrist kadrosu bulunmamaktadır. Yüksekokul mezunu elemanlar, sağlık teknisyeni (aslında teknikerlerdir) kadrolarında çalışmak durumunda kalmaktadır. Kadro sorununun çözülmesi beklenmektedir.

 

Kulak-Burun-Boğaz Kliniklerinin çoğunda, odiyometristin görevlerini, bir iki aylık kurslarla yetiştirilmiş ve bu servislerde deneyim kazanmış hemşireler yapmaktadır.

 

Odiyometri yeni gelişen bir daldır. Bu alanda yetişmiş elemanların artmasıyla, özellikle Kulak-Burun-Boğaz Servislerinde odiyometristlerin çalıştırılmasının yaygınlaşması beklenmektedir. Ayrıca, işitme engelliler okullarında da görev alabilirler.

 

Sağlığın her alanında olduğu gibi, bu alanda da yetişmiş bilgili elemanlara ihtiyaç vardır.

 

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE

 

Yüksekokul eğitimi süresince herhangi bir kazanç yoktur. Ancak, mezuniyet sonrası geri ödemek üzere, Kredi ve Yurtlar Kurumu' ndan öğrenim ve harç kredisi alınabilir.

 

EĞİTİM SONRASI

Halen hastanelerde sağlık teknikerliği kadrosu bulunmadığından, mezunlar sağlık teknisyeni olarak göreve başlamaktadır.

Ön lisans mezunu bir sağlık teknisyeni göreve l0. derecenin 2. kademesinden başlamakta ve derecesine göre maaş almaktadır.

Odiyometristler asgari ücretin yaklaşık 3 katı maaş almaktadır.

Bu miktar, çalışılan kuruma göre küçük de olsa bazı farklılıklar göstermektedir.

 

MESLEKTE İLERLEME

"Odyometri" ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde, Fizik, İşitme Engelliler Öğretmenliği, ve Açıköğretim lisans proğramlarından İktisat- İşletme bölümüne de dikey geçiş yapabilirler

 

BENZER MESLEKLER

▪ Sağlık teknisyeni,

▪ Çocuk gelişim uzmanı,

▪ Hemşirelik.

 

YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI

▪ Meslek elemanları,

▪ Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön lisans Programları

▪ Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı 2010 Kılavuzu,

▪ 2010 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu,

▪ Cumhuriyet Üniv.Sağlık Hizmetleri.MYO)

▪ MEDAK (Meslek Danışma Komisyonu) üyesi kuruluşlar.

 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

▪ İlgili Eğitim Kurumları,

▪ Türkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezi,

▪ Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr

▪ Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/

add

tag odyometrist meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları

Odyometrist Hakkında Yorum Yazın...

  

Odyometrist Hakkında Yorumlar

esra ben bilişim teknololojisileri öğrencisiyim bu yıl nasip olursa adyametriye gidicem inşallah hastanede staj yapıyom odyometri doktarına sordum önü acık bir meslek mişş 2020-02-18

elif ak miyop sorun olur mu? 2018-08-01

Odyo123 2 yıllık odyometri okuyup dgs ile 4 yıla tamamlayabiliyor muyuz yani odyolojiye? 2018-06-14

Rumeysa Arkadaslar nasil yani bu odyometristler atanamiyiomu 2018-02-16

Şevval Arkadaşlar gerçekten çok güzel bir bölüm iş imkanı var hocalarımız bas bas bu bölüme geçin diyor ben büro yönetimi öğrencisiyim geçiş hakkım var ama sınavsız degil Türkiyede yeni yeni gelişen bir alan 4 yıllık unisi bile yok öğrenci alımı istiyor hocalara sorun böyle sağdan soldan duyduklarinza degil ona bakarsanız iki yıllık da iş yok Türkiyede okuyup da iş bulamayan çok insn var zaten bu birazcık da şans 2018-01-17

Odyometri Öğrencisi Heves kırmak istemem ama devletin üstüne düşmediği bölümlerden birisidir odyometri. Özellikle hastanelerde hemşirelere birkaç hafta hatta sadece bir hafta süren bir sertifika programı verip sonrasında odyometristlerin yapması gereken işi yaptırıyorlar. Bu arada aşağıda yorumda bir arkadaş okulu bitir gel 3500 le işe başla falan gibisinden bir laf duymuş ama çok da doğruluğuna inanmayın. Özel hastanelerde yeni mezunlar asgari ücret ve civarında bir parayla çalışıyorlar. Devlet bünyesinde yeni mezun maaşı -eğer atanabilirseniz- 3000 lira. Atanması zor çünkü kontenjan yok. Yaklaşık 4-5 bin mezuna 89 kişilik atama verilmesi biraz dalga geçer gibi olsa da buna da şükür. Bakın bu ciddi bir sorundur, hastanelerde hemşirelerin seritifkayla odyometristlerin işlerini yapması doğru değil. Çünkü test yapmanın incelikleri var. Odyometri cihazları hassastır. Yanlış kullanım yanlış test sonucu verir. Cihazın hatalı sonuç verdiği kalibrasyon hatası olduğunu anlayıp bunu hastaneye bildirmek ve kısa süre içinde bir biyomedikal cihaz uzmanı tarafından kalibrasyon hatasının düzeltilmesi gerekir. Özen ister ve bu özeni her hemşire pek göstermiyor. dediğim gibi heves kırmak istemem ama internette yazan her şeye de inanmayın derim. Sınıfımda bazı arkadaşlar internette 4500 den başlıyor maaşlar gibisinden yazılar görüp de gelmişlerdi. Tabi öyle olmadığını görünce biraz sarsıldılar. Şimdi sınav hazırlığı yapıyorlar. Bu arada bölüm kötü değil bölümle ilgili kötü bir şey diyemem ama dediğim gibi çok üstüne düşülmüyor. Sınıfımda birkaç kişi yeniden sınav hazırlığı içerisinde. 2017-10-22

Alyaaa Arkadaşlar ben de merak ediyorummm bu bölümü bu bölümü okuyanlar lütfen yazın ataması nasıl bende okumak istiyorum ama kafam çok karışık 2017-10-05

Buse Bu sene zonguldak odyometri bölümünü kazandim. Arkadaslar sadece sunu demek istiyorum. Yok okumayın yok soyle yok boyle anasini satim ogretmenlik desen ona dersiniz avukat olsan ona dersiniz yok şöyle böyle diye. Ben sadece sunu demek istiyorum calisirsan sana her yerde ekmek kapisi cikar. Tanidigim odyometri okuyan kiz var ve 2. Sinifa gecti hastanede su an askeri maasla calisiyor. Okulu bitir gel 3.500 le ise basla demisler. Demek istedigim hangi meslegi dersen ona bir bahane buluyor sen onune bakacaksin. Millete aldanmacaksin bilakis kulak brun bogaz doktoruna sordum guzel bir bolum kesinlikle guzl iyi yapmissin dedi. 2017-08-19

Ismail Merhaba ben odyometri bolumu okudum mezun oldum acaba bir hastanede hemşire olarak nasil calisabilirim bunun icin ne okumam gerekiyor 2017-06-19

Aysenurr Hayretler icinde okudum tekniker bunları yapıyorda lisans mezunlari ne yapıyor ? 2017-04-21

TANERR merhaba arkadaslar iyi gunler bu bolumu arastirdim biraz bana guzel gibi geldi ama yorumlarda yok oyle yok soyle diyen arkadaslar var yok efendim okumayin atamassiniz ,, biz okumalalim kendisi okusun cakal arkadaslar bunlar s izi kandiriyor en iyisi arastirip oyle karar vermek bu dolandiricilara inanmayin arastirin sorurun sorusturun //////saglam bilgisi olan paylassin 2016-07-21

tubaa hiç ama hiç tavsiye etmem şu an özel üniversitelerde önüne gelen okuyor atamalar çok çok az sakın okumayın 2016-06-27

Sinem Ben geçen yıl buro yönetiminden mezunum geçen sene tercih yapmadım bu yıl ise gecis hakkının kaldırıldığı söyleniyor ben geçen sene mezunum bu yıl odyometriye geçiş yapmak istiyorum geçen yıl odyometriye gecisimiz vardı ama olmadı bu yıl geçişlerin kaldırılmış olması benim geçiş hakkımı da etkiler mi 2016-05-16

vedat Nasil baavuracaksiniz okudugunuz universiteden geçeceğiniz uni ye gerekli belgeleri alırsınız yatay geçişle basvurursunuz ama merkezi puaniniz ve ortalamaniz yeterli olacak seklinde 2016-01-20

vedat Bu bölüm güzel 2016-01-20

Derya Şuan lise son sınıftayım üniversitede odyometri bölümüne geçmek istiyorum ama 2 yıllık direk geçiş yapmak istiyorum sınavsız geçiş yani okul puanı ile mi geçiş yapılıyor?? 2015-12-14

Leyla Merhaba ben muhasebe mezunuyum önlisans su anda işletme lisans oaf öğrencisi ama bu aralar odyometriye merak saldim aof den okuma şansım var mi aof de de bu bölümün olduğunu duydumda 2015-09-04

Zeyzey Ya sağlık meslek ten sinavsiz geçiş nasillll 2015-06-25

eser odyometriden yeni mezun olan veya okuyan varsa lütfen acele cevap odyometride atama nasıl lütfen güvenilir bilgiler yazın kafam çok karışık 2015-03-27

Zahide Duman Üniversitede tıbbi sekreterlik okuyorum bu bölümü okumak istiyorum nasıl başvuru yapılır hakkında bilgi verir misiniz ? 2013-08-17

Yazılan son 20 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 20 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Odyometrist Hakkında Bilgi