Eğitim Sitesi

Kadın Giyim Modelisti Hakkında Bilgi

Ana Sayfa > Meslekler Hakkında Bilgiler > Kadın Giyim Modelisti Hakkında Bilgi

Kadın Giyim Modelisti Hakkında Bilgi

Kadın Giyim Modelisti

TANIM

 

Moda ve teknolojik gelişmelere dayalı olarak, kadın giysilerinin modelini geliştiren, kalıplarını hazırlayan ve örnek üretimi yapan kişidir.

 

GÖREVLER

 

- Hazır giyim ve ısmarlama giyim ünitelerinde, uygulanabilir nitelikte kadın giysi tasarımını ve teknik çizimini yapar,

- Bu tasarıma uygun tekstil ürününü saptar veya tekstil ürününe göre model tasarımı yapar,

- Tasarım panosu hazırlar,

- Bilgisayar desteğinde veya elle çizdiği modelin kalıbını hazırlar,

- Kesim planı ve malzeme hesabı yapar,

- Deneme üretimini gerçekleştirir,

- Tasarımlara uygun aksesuar seçimi yapar.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 

Bilgisayar ve auto cad programları, atölye masası, çeşitli makaslar, sanayi tipi dikiş makinesi, overlok makinesi, ilik makinesi, vakumlu ütü presi, kalıp çizme masası (pazen kaplı), buharlı el ütüsü, boya malzemeleri, kumaş vb. tekstil ürünleri, dikiş malzemeleri, çeşitli kalem ve cetveller, riga, pistole vb.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

Kadın Giyim Modelisti / Kadın Giysi Tasarımı Teknisyeni olmak isteyenlerin;

- Modayla ilgili,

- Hayal gücü zengin, yaratıcı, yeniliklere açık, estetik görüşe sahip,

- Renkleri ve şekilleri ince ayrıntıları ile algılayabilen,

- Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen,

- Tasarım ve çizim yeteneği olan,

- Düzenli, insanlarla iyi iletişim kurabilme özelliğine sahip

kimseler olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

- Çalışma ortamı aydınlıktır. Görev hem oturarak hem de ayakta ve çeşitli aletler kullanılarak yürütülür.

- Çalışırken diğer meslektaşları ile iletişimde bulunur.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

Kadın Giyim Modelistleri / Kadın Giysi Tasarımı Teknisyenleri özel sektöre ait hazır giyim işletmelerinde (deri hazır giyimde dahil) model hazırlama, kalıp hazırlama, üretim ve kalite kontrol birimlerinde çalışabilirler.

Ayrıca meslek elemanları ustalık belgesi almak koşuluyla kendi işyerini açabilirler.

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

 

Mesleğin eğitimi daha önceki yıllarda Tekstil Konfeksiyon alanı Kadın Giysi Tasarımı isimli dalda verilmekte iken yapılan değişiklikle meslek liseleri, teknik liseler, anadolu meslek liseleri ve anadolu teknik liselerinin Giyim Üretim Teknolojisi alanı Kadın Giyim Modelistliği dalında verilmektedir.

Ayrıca yaygın meslekî ve teknik eğitim programları yoluyla bu alan/dalda eğitim almak isteyenlere örgün eğitime denk mesleki eğitim verilebilmektedir.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

 

- Meslek liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak,

- Anadolu meslek ve anadolu teknik liselerine girebilmek için ise ilköğretim okullarının 6-7-8. sınıflarında yapılacak olan "Seviye Belirleme Sınavlarının" (SBS) sonucuna, yıl sonu ders ortalamaları ile belirlenen Yıl Sonu Başarı Puanının (YBP) eklenmesi ile elde edilecek olan yeterli Genel Orta Öğretim Yerleştirme Puanına (G-OYP) sahip olmak gerekmektedir.

- Ortaöğretim kurumlarında; ders yılı sonunda veya ortalama yükseltme sınavları sonucuna göre 10 uncu sınıfa geçen ve teknik liseye geçiş şartlarını taşıyanlar teknik lise programlarına geçiş için başvurabilir. Teknik lise programına geçmek isteyen öğrencilerden gerekli koşulları taşıyanların başvuru formları, kurum müdürlüğünce onaylanarak ders kesiminden ortalama yükseltme sınavlarının bitimini izleyen beş iş günü içinde öğrencilere verilir. Teknik lise ve doğrudan alana kayıt yapılan programlar dışındaki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında;

a) 10 uncu sınıfa geçen öğrenciler, alan seçimi için ders kesiminden itibaren ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarının bitimini izleyen onuncu iş günü çalışma saati bitimine kadar öğrenim görmek istediği meslek alanının bulunduğu kurum müdürlüğüne başvururlar.

b) Başvuru süresi sonunda öğrenciler, Alana Yöneltme Tavsiye Formu ve Öğrenci Tercihlerini Değerlendirme ve Yerleştirme Formu kullanılarak belirlenen alana yerleştirme puanı esas olmak üzere tercih ettikleri alanlara göre sıralanırlar. Alana yerleştirmede, ilgili alanın kontenjanı göz önünde bulundurulur. Bu puanlara göre yapılacak sıralama ile kontenjan kadar öğrencinin asıl ve yedek olmak üzere listeleri düzenlenir. Alana geçiş yapacak öğrencilerin kayıt-kabulleri, ağustos ayının üçüncü haftasında başlayıp ay sonuna kadar bitirilecek şekilde planlanır ve yıllık çalışma takviminde gösterilir.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

 

Eğitim süresi 4 yıldır.

Eğitim boyunca genel kültür derslerinin yanı sıra Temel Sanat Eğitimi, Bilgisayar, Araştırma Teknikleri, Girişimcilik, İnsan ilişkileri, Kalite Kontrol, Tekstil Bilgisi, Üretim Planlaması, Temel Tasarım Bilgisi, Tasarım Uygulamaları, Kalıp ve Tasarımları gibi meslek dersleri okutulmaktadır.

Ayrıca 9. sınıfta genel kültür derslerinin yanı sıra tanıtım ve yönlendirme dersi de ilave edilmiştir.

Anadolu meslek/ Anadolu kız meslek ve kız meslek liselerinde eğitim gören öğrenciler 3308 sayılı yasaya göre 3 gün işletmelerde beceri eğitimi, 2 gün okulda teorik eğitime devam ederler.

 

MESLEKTE İLERLEME

 

Mezunlar alanlarında ustalık sınavına girerek başarılı oldukları takdirde Ustalık Belgesi almaya ve kendi işyerlerini kurmaya hak kazanırlar.

 

Kadın giysi tasarım teknisyeninin yükselmesi, kendini yenilemesine, deneyimine bağlıdır. Çalışma alanı geniştir.

 

Meslek liselerinin Giyim Üretim Teknolojisi alanı Kadın Giyim Modelistliği dalından mezun olanlar, Deri Konfeksiyon, Kostüm Tasarımı, Moda Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı, Tekstil ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları taktirde yerleştirilebilirler.

 

Ayrıca mezunlar ÖSYM tarafından yapılan ÖSS'ye girip yeterli puanı almaları ve Giyim Öğretmenliği, Giyim Endüstri Öğretmenliği ile Hazır Giyim Öğretmenliği, Tekstil Öğretmenliği, Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği, Moda Tasarımı Öğretmenliği, Moda Tasarımı (Endüstriyel Sanatlar Y.O) lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

 

- 3308 sayılı "Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu" gereğince, işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere bir ücret verilmektedir.

- Eğitim gören öğrencilerin iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır. Bütün öğrenci haklarından yararlanırlar.

- Eğitim görülen işletmenin sağlayacağı sosyal olanaklardan da faydalanırlar.

 

- Kadın Giyim Modelisti /Kadın Giysi Tasarım Teknisyeni olarak özel sektörde işe başlayan bir kişi başlangıçta net asgari ücret civarında ücret alır. Bu kazanç işyerinin büyüklüğüne ve deneyim durumuna göre 2-3 katına çıkabilir.

- Kendi hesabına çalışanlarda ise yaptıkları işe göre değişen gelirler söz konusudur.

 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

 

- İlgili eğitim kurumları ve işyerleri

- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,

- Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu il ve şube müdürlükleri

add

tag kadın giyim modelisti meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları

Kadın Giyim Modelisti Hakkında Yorum Yazın...

  

Kadın Giyim Modelisti Hakkında Yorumlar

yeniliseli İçerik bilginizi beğendim.Fakat moda tasarım okuyup farklı dallarda meslekler yapabilirmiyiz mesela ar-ge... 2017-07-12

Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Kadın Giyim Modelisti Hakkında Bilgi