Eğitim Sitesi

Hamurkâr Hakkında Bilgi

Ana Sayfa > Meslekler Hakkında Bilgiler > Hamurkâr Hakkında Bilgi

Hamurkâr Hakkında Bilgi

Hamurkâr

TANIM :

Un, su, tuz ve maya ile katkı maddelerini yoğuran, unlu mamüllerin üretimi için gerekli hamuru hazırlayan, teknolojideki makineleri kullanarak hamuru şekillendiren, gramaj ayarını yapan nitelikli kişidir.

 

GÖREVLER :

▪ Hamur yoğrulacak kazanı hazırlar.(kazanın temizlenmesi, kazandaki suyun miktarı ve ısısının hazırlanması , unun elenerek kazana dökülmesi, una maya ve katkı maddelerini eklemek vb.işler)

▪ Hamuru yoğurur,tuz ekler, hamura son suyunu verir, hamurun suyu yemesi için bıçaklar, hamurun olgunluğunu kontrol eder,

▪ Hamuru pişirmeye hazırlar. (Taze hamuru dinlendirir, hamurun gramaja uygun kesilmesini sağlar, hamuru şekillendirir, tava ve paletlere dizilmesini sağlar, ikinci dinlendirme için buhar odasını hazırlar, hamuru dinlendirir, pişirme bölümüne aktarır.)

▪ Beraber çalıştığı kişiler için iş organizasyonu çalışmaları yapar,

▪ Mesleki gelişime ilişkin faaliyetlere katılır.

 

KULLANILAN ARAÇ,GEREÇ VE EKİPMAN

Bıçak, Buhar makinesi, Buhar odası, Buzdolabı, Termometre, Fırça, Hamur dinlendirme teknesi (ıslanka), Hamur işleme tezgahı, Hamur örtüsü, Hamur paleti (pasa), İş kıyafeti, Jeneratör, Jilet Kestart, Kontrol terazisi, Maya muhafaza kutusu (mastariye), Ölçü kapları, Spatül, Şekil verme ekipmanı, Tava, Tava arabası, Temizlik küreği, Temizlik süpürgesi, Un eleği, Un küreği, Yoğurma kazanı, Ayçiçek yağı, Çörekotu, Haşhaş, Katkı maddeleri, Çeşitli unlar, Margarin yağı, Maya (pres, hamur mayası), Pekmez, Razmol, Su, Susam, Süt tozu, Şeker, Tava yağı, Tuz (fırınlanmış rafine tuz) , Saç bonesi, Eldive

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Hamurkâr olmak isteyenlerin,

▪ El becerisine sahip,

▪ El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,

▪ El ve gözlerini eşgüdümle kullanabilen,

▪ Temizlik kurallarına titizlikle uyan,

▪ Dikkatli, dakik, yaratıcı,

▪ Bedence güçlü

▪ kimseler olmaları gerekmektedir.

Herhangi bir bulaşıcı hastalığı bulunmak mesleğe girişe engeldir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Hamurkârlar fırınlarda, ekmek fabrikalarında makarna, bisküvi , pasta vb.unlu mamüller üreten işletmelerde görev yaparlar.Çalışma ortamı unlu, kokulu ve gürültülüdür.İş ayakta çalışmayı gerektirir. Özellikle ekmek gibi bir temel gıda maddesi üreten işletmelerde çalışanlar uzun bir mesai ve gerektiğinde tatil günlerinde de çalışma zorunluluğu ile karşı karşıyadır.

 

MESLEK EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi; halk eğitim merkezleri ile Mesleki Eğitim Merkezleri bünyesinde çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimleri,Yiyecek İçecek Hizmetleri meslek alanında, Fırıncılık meslek dalı altında verilmektedir.

Ayrıca geleneksel eğitim şekli olan usta çırak ilişkisi şeklinde de bu meslek öğrenilmektedir.

 

MESLEK EĞİTİMİNEGİRİŞ KOŞULLARI

Her yaş, eğitim, sosyal statü ve kültür düzeyindeki herkes katılabilir. 18 yaşından küçükler, velilerin izniyle katılabilir. İlköğretim çağındakiler, devam ettikleri okul saatleri dışındaki serbest zamanlarda, istedikleri kursa devam edebilir. Yabancı uyruklular, valiliğin izni ile etkinliklere katılabilir. Gerektiğinde, belirli yaş ve eğitim seviyesi, uygulanacak programın özelliğine göre aranır. Bu durum Halk Eğitimi Merkezleri'nce duyurularla belirtilir.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitimi Halk eğitim merkezlerinde 1480/1112 saattir. Eğitim süresince hamurculuk konusunda bilgiler verilmektedir.

 

EĞTİMİN SONUNDA ALINANBELGE, DİPLOMA,

Meslek eğitimini tamamlayanlara "Kurs Bitirme Belgesi" verilmektedir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Göçün artışı ile birlikte kent nüfusları hızla artmakta ve bu durum özellikle büyük şehirlerde fırın sayısını ve üretim kapasitesini artırmaktadır. Daha kısa sürede daha çok ekmek üretmek amacıyla fırınlarda makine kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Özellikle geçmişte ağır bir beden işi olan hamurkârlık mesleği makinelerle yapılmaya başlanmıştır.

Teknolojik gelişmelerin paralelinde üretim kapasitesi artmakta, işgücünden tasarruf sağlanmakta ve hijyen ortamında üretim yapılabilmektedir. Gelecekte, ekmek imalatının, az miktarda ama çok çeşit üreten tezgah fırınları ve toplu imalat yapan bant tipi fırınlar olmak üzere iki ana grupta gerçekleşmesi beklenmektedir.

Mesleğe çırak girişi azalmıştır. Bu ise piyasanın ihtiyaç duyduğu sayı ve nitelikte eleman yetişmesini olumsuz yönde etkilemektedir.

Hamurkârlar başta ekmek olmak üzere unlu mamül türlerinin tamamının üretiminde çalışmaktadırlar. Bu nedenle farklı amaçlarla hamur hazırlama bilgi ve becerisine sahip olmaları gerekmektedir. Bunun yanında, un gibi temel üretim girdilerinde dahi önemli çeşitlenmeler vardır. Günümüzde hazır mayalar kullanılmaktadır. Böylece eskiden yapılan maya hazırlama işi ortadan kalkmıştır. Ayrıca çeşitli katkı maddeleri kullanılmaya başlanmıştır. Üretimde kullanılan tüm malzemeleri ve katkı maddelerini tanımak ve unlu mamüllerin kalite unsurlarını bilmek meslekte başarılı olabilmek için gereklidir. Meslekte edinilen bilgi ve beceriler, bisküvi, makarna ve benzeri unlu mamul (yufka ve türevleri) imalatı gibi çeşitli alanlarda kullanılabilmektedir.

 

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE

Farklılık gösterebilir.

 

EĞİTİM SONRASI

Asgari ücretle işe başlanılmakta olup, ücret kişinin deneyimine ve işyerinin durumuna göre değişiklikler göstermektedir.Genellikle asgari ücretin 2-3 katı civarında ücret alınmaktadır.

 

MESLEKTE İLERLEME

MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME

 

İŞ HAYATINDA İLERLEME

Meslekte ilerleme daha büyük firmalarda çalışma şeklinde gerçekleşmektedir.

 

EK BİLGİLER -

GÖREV

▪ İş organizasyonu yapar,

▪ Çevre koruma önlemleri alır,

▪ İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular,

▪ Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır,

▪ Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.

 

KAYNAKÇA

▪ Meslek elemanları

▪ Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünün www iskur.gov.tr adresindeki Hamurkârlık Meslek Standardı

▪ 3308 sayılı Kanun

▪ Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar

 

AYRINTILI BİLGİ İÇİN

▪ İlgili eğitim kurumları,

▪ Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr

▪ Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/

▪ T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, http://www.osym.gov.tr/

▪ Bünyesinde "Meslek Bilgi Merkezi" Bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezleri

add

tag Hamurkar meslekler hakkında bilgi hamurcu ansiklopedi ilgili bilgiler nedir kimdir

Hamurkâr Hakkında Yorum Yazın...

  

Hamurkâr Hakkında Yorumlar

Muhammed said Hamur kar ustasının maaşları ortalama nekadar bende bu işi yapıyorum 2020-10-12

Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Hamurkâr Hakkında Bilgi