Eğitim Sitesi

Çilingir Hakkında Bilgi

Ana Sayfa > Meslekler Hakkında Bilgiler > Çilingir Hakkında Bilgi

Çilingir Hakkında Bilgi

Çilingir

TANIM

 

İşlemeyen kapı, kasa, oto, masa ve dolap gibi eşyaların kilitlerini açma, kilide ve anahtar numunesine göre anahtar, kilit montajı, kilit bakım ve onarım işlerini yapan kişidir.

 

GÖREVLER

 

Anahtarcı (Çilingir);

- Örnek anahtara "Chip" kontrolü yapar.

- Anahtarın kopyasını çıkarır.

- Anahtarda yapım esnasında oluşan çapakları alır.

- Anahtarı kodlar.

- Maymuncuk hazırlar.

- Kilit Açma Tutanağı doldurur.

- Kilidi açar.

- Kilide anahtar yapar.

- Kilit tamir ve bakımlarını yapar.

- Kilit şifrelerini değiştirir.

- Kilide barel takar.

- Emniyet sistemi takar,

- Gerekli durumlarda bilirkişilik yapar.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 

Kasa anahtar makinası, Chip dedektörü, İşlenmemiş ham anahtar, Anahtar yapma makinası, Şifreli bilyeli anahtar makinası, Matkap, Zımpara taşı, Çark, El ve tezgah mengenesi, Tornavida, Ayarlı pense, Segman pensesi, Pim tutma Apartı, Maymuncuk takımı, Mastar, Çelik Tel, Törpü, Demir ve kıl testere kolu, Fırçalı taş motoru , Tesviyeci eğeleri, Pafta ve kılavuz takımı, Kumpas, Lokma takımı, Keski takımı, Allen anahtar takımı, Pim tutma apartı, Barel sökme mili, Cımbız, Çekiç, El tezgahı, Şarzlı ve akülü matkap, İskarpela takımı, El feneri, Kargaburun, Teknik endoskopi cıhazı, Şoklama kablosu, Kulaklık, Pas sökücü, Master pim seti, Transponder, Diagnostik test cihazı

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

Anahtarcı (Çilingir) olmak isteyenlerin;

- El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,

- Sağlıklı ve özellikle görme özrü olmayan,

- Mekaniğe ilgili ve yetenekli,

- Sabırlı, dikkatli

- Bir işi planlayabilen ve uygulamaya koyabilen,

- Şekiller arasındaki ilişkiyi ve ayrıntıyı algılayabilen,

- Sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Anahtarcı (Çilingir) genellikle kapalı ortamlarda bazen işin durumuna göre açık havada görev yaparlar.

Çalışma ortamları gürültülü, titreşimli, kirli ve yağlıdır. İşin durumuna göre zaman zaman nemli, tozlu, kokulu, ıslak ve soğuk ortamlarda da çalışırlar. Günün her saatinde çalışabilirler.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

Anahtarcı (Çilingir); yeterli deneyim ve sermayeye sahip olanlar kendi işyerlerini açabilirler. Genellikle meslek, kendi işini kurmaya çok uygundur. Diğer anahtarcılar yanında da iş bularak çalışabilirler.

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

 

Mesleğin eğitimi; yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinin "Anahtarcılık ve Çilingirlik" alanı "Anahtarcılık ve Çilingirlik" meslek dalında verilmektedir.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

 

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;

- En az ilköğretim okulu mezunu olmak.

- 14 yaşını doldurmuş olmak,

- Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.

- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri bulmak ve işvereni ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gerekmektedir.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

 

Mesleğin eğitim süresi ilköğretim okulu mezunları için 2 yıl lise veya dengi okul mezunları için 1 yıldır. Eğitim haftanın 4 günü işletmede pratik eğitim, 1 günü mesleki eğitim merkezinde teorik eğitim şeklindedir. Teorik eğitimde ilköğretim okulu mezunu öğrenciler Türkçe, Matematik ve Meslek Matematiği, İşletme Bilgisi ve Toplam Kalite yönetimi, Din Kültürü ve Meslek Ahlakı, Mesleki Bilgisayar gibi Genel Bilgi dersleri ile Ortak beceri, Teknik Resim, Temel Anahtarcılık,, Temel Metal Şekillendirme, Otomobil Anahtarcılığı, Kilit İşlemleri gibi mesleki dersleri alırlar.Lise veya dengi okul mezunları ise sadece Ortak beceri, Teknik ve Mesleki Resim, Temel Anahtarcılık, Temel Metal Şekillendirme, Otomobil Anahtarcılığı,Kilit İşlemleri gibi mesleki dersleri alırlar.

 

MESLEKTE İLERLEME

 

Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki Eğitim Merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlere de devam edebilirler. Ustalık Eğitimi 176 saat olup, bu eğitimde İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği, İş ve İnsan İlişkileri, İş Hukuku, İşletme Bilgisi, Sigorta ve Vergi Mevzuatı, Muhasebe ve Ekonomi derslerinin yanı sıra İleri Meslek Bilgisi derslerini alırlar. 1 yıl sonunda ustalık sınavlarına katılabilirler.

Ustalık için ön görülen teorik eğitime devam etmeyenler ise bir işyerinde 5 yıl çalıştıktan sonra (Çalıştıklarını SGK primleri ile belgelemek şartıyla) ustalık sınavına katılabilirler. Ustalık Belgesi alanlar mesleki eğitim merkezlerinde 40 saatlik iş pedagojisi kurs programını tamamlayıp sınavda başarılı olduktan sonra "Usta Öğreticilik" belgesi alabilirler.

Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca işyerinde çırak çalıştırılması içinde "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.

İlköğretim (ortaokul) mezunu kalfa ve ustalar, mesleki ve teknik açık öğretim lisesine devam ederek meslek lisesi diploması alabilirler.

 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

 

Mesleki eğitim süresince işletmelerde mesleki eğitim gören çırak öğrencilere işverenlerce, asgari ücretin % 30' dan az olmamak üzere ücret ödenmektedir.

Eğitim gören öğrencilerin iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır.

Kendi işlerini kuranlar aylık olarak en az asgari ücretin 3-4 katı tutarında kazanç elde edebilirler.

Kendi işini kuramayanlar başka bir anahtarcı yanında aylık asgari ücret tutarında maaş alarak çalışabilirler.

 

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

 

- İlgili Eğitim Kurumları

- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi

- Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

add

tag çilingir meslekler meslek bilgileri meslekler hakkında açıklamalar en güzel meslekler bilinen meslekler meslekler ansiklopedisi Türk meslekler sözlüğü meslek araştırmaları bilgi bankası hakkında bilgiler meslek sözlüğü sevilen meslekler meslek özellikleri mesleklerin görevleri meslek aletleri meslekler için gerekli özellikler mesleklerin çalışma ortamı ve koşulları iş bulma olanakları

Çilingir Hakkında Yorum Yazın...

  

Çilingir Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Meslekler Hakkında Bilgiler

Çilingir Hakkında Bilgi